promjena mišljenja

Šeparović u ožujku: 'Nakon izbora Milanović može biti mandatar.' Šeparović danas: 'Ne može biti mandatar'

19.04.2024 u 20:52

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije 18. ožujka, novinari su pitali Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, smije li Zoran Milanović biti mandatar nakon izbora na što je Šeparović odgovorio potvrdno, uz uvjet da Milanović podnese ostavku. Danas je Šeparović ustvrdio suprotno

Ustavni sud objavio je 18. ožujka upozorenje Milanoviću prema kojem kao predsjednik Republike nije smio sudjelovati u kampanji, niti biti kandidat bilo koje opcije na listi za parlamentarne izbore.

Novinari su ga dva puta pitali smije li Milanović onda biti mandatar nakon 17. travnja, dakle nakon izbora, na što je Šeparović odgovorio potvrdno, uz uvjet da Milanović podnese ostavku.

Prvi puta je Šeparović rekao kako nema prepreke da Milanović bude mandatar "ako će se ponašati sukladno Ustavu i zakonu i preporuukama Ustavnog suda i DIP-a". To možete pogledati u videu na 13:28.

Izvor: tportal.hr / Autor: Al Jazeera

Pred kraj konferencije za medije novinarka ga je dodatno pitala: "Još jednom, Milanović smije njima biti mandatar nakon 17.4, nakon izbora?"

"Nakon izbora, nakon što se izbori završe u demokratskoj i fer atmosferi, koji će biti regularni u skladu s Ustavom i zakonom i uz žestoku političku borbu koja je nesporna. Nakon što se izbori završe, onda predsjednik može dati ostavku na dužnost predsjednika države, može biti kandidat od strane političke opcije, to nije sporno. To nitko nije doveo u pitanje, da on ne može dati ostavku i biti kandidat, to njemu nitko ne brani. Ali opet ponavljam po petstoti put: Ne može biti kandidat sad na izborima za Sabor, ne može biti u prvoj niti bilo kojoj drugoj izbornoj jedinici. I ne može nastupati u tom budućem svojstvu predsjednika Vlade, sudjelovati u predsjedničkoj kampanji, dolaziti na skupove Socijaldemokratske partije, nastupati kao i svaki drugi kandidat, recimo kao predsjednik Peđa Grbin. Ne može", rekao je Šeparović 18. ožujka odgovarajući na novinarsko pitanje. Njegov odgovor možete vidjeti u videu na RTL-u.

Na današnjoj konferenciji za medije Šeparović je pak rekao Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, čak niti ako sada podnese ostavku i zastupnici ga odaberu.

"Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad i građana, predsjednika Republike, Ustavnog suda, Sabora i Vlade. Dakle, Ustav je iznad svih. Predsjednik Republike je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora odmah podnijeti ostavku. On tu ostavku nije podnio. Prema tome, sada je gotovo", rekao je Šeparović odgovarajući na pitanja novinara u petak nakon sjednice Ustavnog suda.

Ponovio je da Milanović ne može biti mandatar za sastav vlade, a ako bi takav mandat i dobio Ustavni sud bi tu odluku mogao poništiti. "On se svojim postupanjem doveo sam u poziciju da ne može biti mandatar i političke stranke ili sudionici u izborima moraju o tome voditi računa", naveo je Šeparović. Što je rekao danas pogledajte u videu.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL