MEĐUNARODNI KAZNENI SUD

Gadafijeva obitelj tuži NATO!

26.10.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Obitelj Moamera Gadafija namjerava uložiti tužbu Međunarodnome kaznenom sudu (ICC) protiv NATO-a zbog 'ratnih zločina', a nakon ubojstva bivšega libijskog vođe, izvijestio je u srijedu francuski odvjetnik Gadafijevih

Gadafi je zarobljen i ubijen prilikom bijega iz rodnog grada i posljednjeg utočišta Sirte, pod još ne sasvim rasvijetljenim okolnostima. Ipak, utvrđeno je da je zrakoplov NATO-a gađao konvoj Gadafijevih vozila.

Marcel Ceccaldi, francuski odvjetnik koji je ranije radio za Gadafija, a sada zastupa njegovu obitelj, izjavio je za AFP da će tužiti NATO jer je njegov napad na konvoj izravno doveo do Gadafijeve smrti.

'Hotimično ubojstvo (nekoga zaštićenog Ženevskim konvencijama) definira se kao ratni zločin u članku 8. Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda', rekao je odvjetnik.

Još uvijek ne može precizirati kada će uložiti tužbu, ali tvrdi da će ona ciljati kako na izvršna tijela NATO-a, tako i na čelnike država članica te organizacije.

'Gadafijevo ubojstvo pokazuje da cilj država članica nije bila zaštita civila, već svrgavanje režima', rekao je Ceccaldi.

'Ili će ICC intervenirati kao neovisno i nepristrano pravosudno tijelo ili neće, a u potonjem slučaju sila će nadvladati zakon', smatra odvjetnik.

Vladajuće libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) najavilo je istragu okolnsoti Gadafijeve smrti.

U lipnju, ICC je izdao nalog za uhićenje Gadafija, njegovog sina Seifa al-Islama i bivšeg šefa libijskih obavještajaca Abdullaha al-Senussija zbog 'zločina protiv čovječnosti' počinjenih na temelju njihovih zapovijedi i korištenja 'ubojite sile' u obračunu s proturežimskim prosvjednicima.

Lokalni dužnosnici u utorak su poručili da su Seif i Senussi pobjegli u Niger, zajedno s drugim bivšim Gadafijevim djelatnicima.