OPORBENA PONUDA

'Gadafija nećemo goniti ako napusti zemlju'

08.03.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Libijska oporba odbacila je u utorak svaku mogućnost pregovora s Moamera Gadafija, obećavši tek da ga neće kazneno goniti ako napusti zemlju.

Mustafa Abdel Džalil, bivši ministar pravosuđa koji predsjeda libijskim nacionalnim vijećem, oporbenim tijelom koje kontrolira istok zemlje, izjavio je da Gadafi nije poslao izaslanika na pregovore s oporbom, kao što su javili neki mediji, već da su se odvjetnici iz Tripolija ponudili kao posrednici u pregovorima.

'Nikoga nije poslao. Neki su se ljudi ponudili kao posrednici kako bi zaustavili krvoproliće i patnje stanovnika Misrate, trećeg grada u zemlji, 150 kilometara od Tripolija, koji je poprište teških topničkih borbi', rekao je Abdel Džalil u telefonskoj izjavi.

'Mi želimo zaustaviti krvoproliće, ali on mora dati ostavku i potom otići, a mi ga zauzvrat nećemo kazneno goniti', naglasio je Abdel Džalil. 'Nećemo s njim pregovarati. On dobro zna gdje je tripolski aerodrom i sve što mora učiniti jest otići', dodao je.

Naime, dva arapska lista i televizija Al Džazira objavili su u ponedjeljak navečer da je libijski vođa Moamer Gadafi pokušava postići sporazum s ustanicima koji bi mu omogućio dostojanstven odlazak s dužnosti. Al Džazira je javila da je Gadafi predložio libijskom nacionalnom vijeću, oporbenom tijelu koje kontrolira veći dio istoka Libije, sastanak parlamenta koji bi mu omogućio napuštanje dužnosti uz određena jamstva. Gadafi je navodno zatražio zajamčenu sigurnost za sebe i svoju obitelj, jamstvo da nikome od njih neće biti suđeno i zadržavanje imovine i novca.

Libijski režim preko državne je televizije opovrgao da je Gadafi na bilo koji način pristupio pobunjenicima.