ZAWIYA U OKRUŽENJU

Gadafi kao majstor manipulacije i spletki

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 09.03.2011 16:29
  • Objavljeno 09.03.2011 u 12:43
Moamer Gadafi

Moamer Gadafi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Libijski diktator Moamer el Gadafi još jednom pokazuje veliko umijeće preživljavanja. Izoliran u svijetu i stjeran u Tripoli, iako još uvijek jak u protunapadu, što pokazuje i opsadom i jakom bitkom za grad Zawiyu, uspio je podijeliti Nacionalno vijeće, paralelnu pobunjeničku vlast u Bengaziju

Ponudio je, naime, mogućnost da se povuče u zamjenu za časni izlazak iz zemlje.

Znao je da će odgovor biti negativan. Privremeni predsjednik Nacionalnog vijeća, Mustafa Abdelyalil, pristao i dao Gadafiju 72 sata da napusti Tripoli uz garanciju da ga se neće teretiti za ratne zločine.

Međutim, glasnogovornik Vijeća Abdelhafiz Ghoga požurio se demantirati svog predsjednika i kazao kako od tog dogovora nema ništa.

Pokazuje se, tako, koliko je nova vlast u Bengaziju neiskusna, zapravo šlampava.

Jer, što bi mogla značiti eventualna amnestija za Gadafija unutar Libije, što je obećavao Abdelyalil, ako Međunarodni kazneni sud UN-a u Den Haagu ide žestoko s optužnim prijedlogom protiv Gadafija i ako se upravo priprema uhidbeni nalog?

Kako bi situacija bila još smješnija, na kraju ni Nacionalno vijeće ni Gadafi nisu dali slučaju veću važnost, ali je pukovnik uspio u tome da ismije i prokaže diletantizam svojih protivnika.

A kako bi situacija za njih bila još teža, Gadafi je ojačao napade, naročito zračne, na grad Zawiyu u rukama pobunjenika, koji se sada nalazi u okruženju provladinih trupa.

Nekoliko je zračnih napada usmjereno i na važno naftno sjedište Ras Lanuf, gdje je prva crta bojišnice, 650 km istočno od Tripolija.

Međutim, Gadafi ne može računati na sreću na dugi rok. Blokirana mu je većina od 50 milijardi eura koliko ima u inozemstvu, a kako smo jučer objavili, NATO steže obruč, patrolira, to jest skenira svaki kvadratni kilometar Libije 24 sata na dan pomoću zrakoplova AWACS. Očekuje se i rasprava u Vijeću sigurnosti UN-a o prijedlogu Francuske i Velike Britanije za uvođenje zračne blokade, što također žele Saudijska Arabija, Organizacija islamske konferencije, Arapska liga i neke druge zemlje iz EU, koje kao i Španjolska zagovaraju direktnu vojnu intervenciju.

Libija je već šesti dan bez interneta, počinje nestašica hrane i vode, difamacijska kampanja protiv opozicije i pobunjenika je intenzivna, a imami skloni Gadafiju ponavljaju da je jedinstvo nacije neupitno i sveto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi