novi stari ministar

Fuchs priznao: Iskreno, ne spavam baš najbolje, razmišljam o svemu onome što me čeka

20.07.2020 u 15:42

Bionic
Reading

Gotovo je izvjesno da će u četvrtak u Saboru Radovan fuchs biti predstavljen kao kandidat za novog ministra znanosti i obrazovanja. Da je prihvatio biti ministar potvrdio je jutros novinarima pred Vladom, a Jutarnjem listu pojasnio je koji će biti njegovi prioriteti

Iako je do sada odbacivao mogućnost da bude novi ministar, Fuchs je ipak promijenio mišljenje. 'Iznimne okolnosti zahtijevaju iznimne odluke. Tako i moja odluka da ipak ponovno budem ministar ima za cilj da što je više moguće smanjimo podjele i uključimo sve one koji mogu pomoći kako bi se ova školska godina održavala u što mirnijem ozračju. Mislim da si ova generacija učenika teško može, bez većih posljedica, priuštiti još jednu godinu nalik na proteklu. Osim toga, budući da sam u Ministarstvu proveo kumulativno gotovo 15 godina svoga života i jako dobro poznajem čitav sustav, zadnje vrijeme ne spavam baš najbolje jer intenzivno razmišljam o svemu onome što me čeka odmah od prvog dana kada dođem u Ministarstvo', kazao je Fuchs za Jutarnji list.

Prioritet, kazao je već ranije Fuchs, bit će organizacija nastave pod epidemiološkim mjerama, a cilj mu je da se učenici ipak vrate u škole.

Što se tiče drugih prioriteta, Fuchs ističe materijalna prava učitelja i nastavnika, nacionalne ispite, rad s nadarenima, nastavak modernizacije strukovnog obrazovanja i povezivanja s gospodarstvom kroz nove oblike nastave.

'Na srednjoročnom planu neki od prioriteta bi bili povećanje ulaganja u sustav znanosti, u suradnji s lokalnom upravom izgradnja i dogradnja kapaciteta vrtića kako bi se povećao obuhvat djece u vrtićima od četvrte godine do polaska u osnovnu školu. Isto tako željeli bismo maksimalno rasteretiti roditelje, ali i učenike, uvođenjem cjelodnevne nastave u osnovnim školama', dodaje.

Otkrio je i što će biti s kurikularnom reformom. 'Sve što radimo treba biti temeljeno na činjenicama a ne na dojmu. Nastavak reforme ovisit će znanstvenoj analizi učinaka i rezultata onoga što je do sada napravljeno. Dok to ne bude napravljeno, odnosno dok ne vidimo što producira promjene na bolje, a što baš i ne, nećemo srljati s novim aktivnostima', rekao je Fuchs.

Situacija s dekanicom Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokazala je, dodaje, da se i sustavom visokog obrazovanja treba pomnije pozabaviti. 'Primijenit ćemo model prema kojemu smo izrađivali tri zakona za vrijeme moga prošlog mandata, a taj se model pokazao dosta uspješnim. Svi koji me poznaju dobro znaju da ću inzistirati na tome kako sve konstruktivne prijedloge treba razmotriti a konačna rješenja trebaju biti realna i provediva te temeljena na suglasju sa strukom. Dobro u svemu tome je to što nisam podložan nikakvim pritiscima ni ucjenama a jedini cilj mi je, kao što je uvijek bio, da sustav bude što bolji. Naravno, ako pri tom učinim i poneku pogrešku, a i toga će sigurno biti, nemam nikakvih problema tu grešku javno priznati i ispraviti', kazao je Fuchs.

Sa još uvijek aktualnom ministricom Blaženkom Divjak nije se još čuo, a kaže da je ona u svom manadatu mogla biti malo više otvorena za kritiku. 'Možda bi za sustav bilo puno bolje da je bilo više uključivosti i otvorenosti', kazao je.