POTENCIJALNI BUMERANG

Fuchs: HDZ u novoj Vladi neće HNS-u prepustiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja

12.06.2020 u 10:43

Bionic
Reading

Radovan Fuchs iz HDZ-a kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da se ne vidi kao ministar obrazovanja u idućoj Vladi, jer kako kaže, on je svoju dionicu istrčao. Odgovorio je da HDZ u novoj Vladi ne bi prepustio ministarstvo obrazovanja HNS-u, dodajući da nova Vlada treba nastaviti s reformom obrazovanja, ali ne na brzinu bez dovoljno pripreme

- Treba napraviti jednu ozbiljnu analizu onoga što je do sada napravljeno. Mi imamo institucije i znanstvene institute koji se time bave, ne treba formirati neke ad hoc ekspertne skupine nezavisnih eksperata. Nakon što proanaliziramo stanje u sustavu, možemo donijeti određene zaključke, korigirati ono što treba korigirati, promijeniti oko što treba promijeniti i nastaviti jednostavno dalje, rekao je Fuchs.

Na pitanje urednice i voditeljice Marije Gerbec Njavro planira li HDZ opet prepustiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja HNS-u, ako mu budu trebale ruke HNS-a i ako ta stranka osvoji saborske mandate, odgovorio je kratko: 'Ne'.

Istaknuo je da je najveća opasnost da se reforma jednog bitnog sustava kao što je obrazovanje radi na brzinu.

Sabina Glasovac (SDP) iz Restart koalicije kazala je da joj je drago da HDZ ukoliko bude sastavljao Vladu neće prepustiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja koalicijskom partneru i gledati sa strane kako netko odustaje od službene državne politike. Dodala je da Restart koalicija želi nastaviti cjelovitu kurikularnu reformu onako kako je ona zamišljena, bez previše potresa u sustavu.

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta poručio je da mu je žao što mora polemizirati o obrazovanju s Fuchsom jer ga smatra zadnjim ozbiljnim ministrom u tom sustavu. Naglasio je da je obrazovni sustav i srce i duša jednog društva, te da moramo znati strategiju za idućih 20 godina.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.

  • +5
Blaženka Divjak predstavila Akcijski plan za nastavu na daljinu Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić