POČETAK ŠKOLSKE GODINE

Ministar Fuchs otkrio kako će se mijenjati modeli nastave

07.09.2020 u 10:01

Bionic
Reading

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako počinje najneizvjesnija školska godina

'Osam škola krenulo je s online nastavom, dvije su odgodile početak nastave, a ostale će početi po B, odnosno C modelu. B model je mješoviti u kojem se dio nastave izvodi u razredu, a drugi dio učenika je kod kuće i prati nastavu pomoću digitalnih materijala. Ta se djeca kasnije rotiraju', rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog.

Objasnio je kako je C model onaj u kojem sva djeca prate nastavu od kuće te da je to najnepovoljniji model. O modelima će se odlučivati, istaknuo je, ovisno o epidemiološkoj situaciji u nekom mjestu ili županiji.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin kazala je da, ako nisu kod kuće, da je za djecu najbolje i najsigurnije mjesto biti u školi.

'Situacija nije idealna, ali tako dugo dok škola bude mogla održavati nastavu u učionicama, to se treba primjenjivati zato što je to najbolje za djecu', rekla je te dodala kako se sigurno zna da djeca ne dobivaju teži oblik bolesti i da su ona vrlo često bez simptoma ili su oni slični blagoj prehladi.

'Oni su vrlo rijetko širitelji zaraze prema odraslima', naglasila je.

'Od tristotinjak pozitivne djece u Hrvatskoj, samo dva puta se to prenijelo na odrasle', rekla je i dodala kako djeca nisu „super širitelji” virusa kao što imamo situaciju s gripom.

Pavić Šimetin je naglasila kako je izrazito važno da roditelji svako jutro ili prije početka nastave te prije spavanja mjere djetetu temperaturu kako bi bili sigurni da dijete nije bolesno.

Ravnateljica i učiteljica razredne nastave u osnovnoj školi Izidora Kršnjavoga Lidija Sosa Šimenc istaknula je kako je najveći izazov bila organizacija provođenja epidemioloških mjera.

'Zahtjevno je bilo napraviti raspored s blokovskim satima i vidjet ćemo kako će to funkcionirati i kako će to djeca moći izdržati', rekla je.