nova školska godina

Iako je u osam škola ušao virus i neće početi s nastavom kako je planirano, ministar Fuchs je optimist

06.09.2020 u 20:19

Bionic
Reading

Virus je i prije početka nastave ušao u šest škola. Ministar Fuchs je u razgovoru za Dnevnik Nove TV kazao da ga to brine, ali da je optimist.

'Virus nije ušao u škole, nego među djelatnike. Sada imamo osam škola koje neće početi kako je planirano', kazao je Fuchs.

Za ministra je su jedan set pitanja postavili roditelji koje je zanimalo čije će biti odgovornost ako se dijete razboli, koliko je sigurno slati djecu u škol, što će biti ako dođe netko zaražen?

'Čija je odgovornost ako se dijete zarazi u parkiću. Što je s jučerašnjim prosvjedom, tamo je bilo djece? Čija je to odgovornost? Zato se naglašava da budemo odgovorni', kazao je ministar.

Kako riješiti problem što roditelji šalju dijete s temperaturom u školu i kome to prijaviti.

'Tako da roditelji postanu odgovorni. Nećemo nagađati zašto šalju djecu sa temperaturom u školu. Ovdje se sukobljavamo s konkretnim virusom i roditelji moraju mjeriti temeperaturu djetetu i ne slati ga u školu s temperaturom iako nema veze s Covidom', kaže Fuchs za Dnevnik Nove TV.

Moguća je i opcija prijave Centru za socijalnu skrb kao što se dogodilo u Srbiji, ali ministar vjeruje da se to neće kod nas događati.

U slučaju samoizolacije ravnatelji će završiti na bolovanju, nada se kod kuće i da neće morati u bolnicu. Nada se da se takve stvari neće događati, ali uvijek će netko moći zamijeniti nekog drugog.

Na upit što ako dijete dođe u školu bez maske ministar kaže da ravnatelji i učitelji moraju uspostaviti komunikaciju s roditeljima i upozoriti ih na sve mjere.

'Obrazovanje mora ići dalje, nema toga što bi moglo zakočiti obrazovanje jer bez obrazovanih mladih ljudi, uopće stanovnika, nema napretka niti bilo kojeg pojedinca, niti društva. Obrazovanje nije opcija, nego nešto bez čega se ne može zamisliti budući život niti uopće funkcioniranje svih nas', kazao je na kraju Fuchs.