POLITIČARI U KULTURI

Frljić napao Karamarka, a ima poruku i za Milanovića

16.10.2015 u 12:39

Bionic
Reading

Intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Oliver Frljić bio je gost u Novom danu na N1 televiziji. Tema razgovora bila je razmjena paljbe s najvećom opozicijskom strankom, odnosno predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom

Karamarko je, podsjetimo, izjavio da riječko Hrvatsko narodno kazalište nije ni hrvatsko niti narodno te najavio da će intendant biti smijenjen po dolasku HDZ-a na vlast. Frljić je uzvratio, ali i HDZ-ovci, koji su njegove poteze, primjerice, pozivanje Karamarka na predstavu "SEX!" sa fasade HNK, nazvali niskima i prizemnima.

Upitan koga je sve pozvao na premijeru porukom na pročelju Dođite na "SEX!" Frljić je kazao da osim što je pozvan Karamarko, da je htio i pokazati da ovaj način javne komunikacije nedopustiv i predstavlja zastrašivanje.

'Gospodin Karamarko i drugi koji priželjkuju moju smjenu moraju znati proceduru kojom se smjenjuju intendanti HNK. Dakle, na prijedlog Kazališnog vijeća odluku donosi Grad Rijeka, što se šalje na potvrdu ministru kulture. Gospodin Karamarko mogao je to naučiti ako ga zanima bilo kakav razgovor o kazalištu', kazao je Frljić.

Na pitanje voditelja 'Jedni vam prijete smjenom, a drugi, poput premijera Milanovića osobno vas uzimaju pod zaštitu? Znači li to da je HNK u Rijeci SDP-ovo kazalište?', Frljić je kazao kako ima povijest komunikacije s premijerima.

'Recimo, 2008. predstava Bakhe zabranjena je od današnjeg Laburista Milana Štrljića i to nakon što se, kao građanin, oglasio Ivo Sanader. Ja smatram da nema potrebe da se političari miješaju u rad kulturnih ustanova. Nadam se da će kulturne institucije moći funkcionirati bez ovakvih pritisaka i uzimanja pod zaštitu. Građanska dužnost svake javne osobe je da osudi ono što je Karamarko izjavio protiv HNK', naglasio je Frljić.

Na pitanje je li Karamarko potvrdio dolazak na predstavu Frljić je kazao kako zasad nema odgovora i da bi rado s njim razgovarao o kazalištu i njegovim pogledima na kulturnu politiku.

'Ovakve izjave podsjećaju me na Srbiju gdje premijer Aleksandar Vučić kontrolira sve kulturne institucije. Mislim da bismo mogli imati sličnu situaciju kada bi Karamarko postao premijer.

I u Srbiji sam imao problema s predstavom Zoran Đinđić, vršeni su razni pritisci, a izvedena je pred predsjedničke izbore na kojima je pobijedio aktualni predsjednik Tomislav Nikolić. Sa zebnjom iščekujem što ste se dogoditi nakon ovih izbora.', zaključio je Frljić.

400311 ,400080 ,400678 ,400162