NOVINARSKO NOVO RUHO

Frka u HND-u zbog kandidature Nataše Škaričić

25.04.2015 u 09:09

Bionic
Reading

Uoči izborne skupštine Hrvatskog novinarskog društva, na kojoj će se birati i novi predsjednik/ca krovne organizacije hrvatskih novinara, dogodilo se nešto što ukazuje na to da kandidatura Nataše Škaričić nekima u HND-u ozbiljno mrsi račune. Ta beskompromisna istraživačka novinarka koja je otkrila nebrojene afere u zdravstvu poslala je HND-u životopis i budući program rada, ali se on pokazao problematičnim jer je višestruko duži od programa koje su priložili drugi kandidati

Upravo tim riječima odgovorili su Nataši Škaričić iz HND-a nakon što je poslala program rada u kojem je na tri gusto ispisane stranice oplela i po samom Društvu zamjerivši mu 'potpuno nedemokratski i netransparentni ustroj i način funkcioniranja'. Dio njezinih ciljeva i aktivnosti odnosi se na suštinske promjene unutar HND-a, a dio na mlak odnos Društva prema problemima novinarske profesije u Hrvatskoj.

'Problem vidim već u Statutu HND-a, odnosno u 'preorganiziranosti' udruženja koje je zasićeno tijelima i procedurama koje su nedovoljno jasne i definirane, a nejasan je i njihov smisao. Ovdje je nemoguće nabrojati sve primjere, no rezultat je gomila funkcija koje su birokratske i samosvrhovite, jer se rad Društva de facto svodi na pisanje priopćenja i reakcije na pojedinačne slučajeve, umjesto na sistemski pristup problemima u profesiji čije je rezultate moguće verificirati', upozorila je Škaričić na početku svog programa.

Time je nesumnjivo stala na žulj okoštalim strukturama u HND-u, koje su je zamolile da skrati svoj program i na taj ga način prilagodi programima ostalih kandidata: Antona Filića, Nikole Kristića, Saše Lekovića, Gojka Marinkovića i Ane Raić Knežević. U nevjerici, Nataša Škaričić odgovorila je da radije ne bi to činila, osim ako nekim aktom nije posebno definirana dužina programa. Iz HND-a su joj uzvratili protupitanjem jesu li u tom slučaju svi kandidati ravnopravni, na što je onda odgovorila da se jednakost u ovom slučaju odnosi na pravo svakog kandidata da napiše što, koliko i kako želi te da mu program bude objavljen. Prepiska je na tome stala.

Nataša Škaričić potom je shvatila da njezin program, za razliku od ostalih, nije objavljen na mrežnim stranicama HND-a. Drugog dana, nakon što je to saznanje podijelila s prijateljima na Facebooku, ravnopravno su uklonjeni svi programi, da bi kasno navečer svi bili ponovno objavljeni - ovaj put uključujući i njezin.

'To je potpuno nevjerojatno. Ne razumijem motive, ne znam je li to zato što moj program stvarno izgleda dramatično drugačije od ostalih. Nemam komentara, osim da je bizarno', rekla je Škaričić za tportal. Od subotnje izborne skupštine, kaže, nema nikakva očekivanja. Nakon serije čudnih reakcija na njezinu kandidaturu, ne osjeća se dobrodošlom u vrhu strukovne udruge. 

Kakvu reformu HND-a predlaže Nataša Škaričić, višestruko nagrađivana nezaposlena novinarka, trenutačno na doktorskom studiju iz filozofije (bioetika), možete vidjeti ovdje