TUNIŠKI PREDSJEDNIK MARZUKI:

'Francuzi najmanje razumiju arapski svijet'

monsef marzuki

monsef marzuki

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Francuzi su puni predrasuda na temu islama i često najmanje razumiju arapski svijet, rekao je u nedjelju novi tuniski predsjednik Monsef Marzuki kojemu su strahovanja Zapada spram vladajuće islamističke stranke Enahde 'apsurdna'

'Nisu mi se svidjela kulturalistička ako ne i rasistička razmatranja koje su neki izrekli u Parizu, među njima i bivši ministar vanjskih poslova Hubert Vedrine koji se pita treba li Zapad izvoziti svoju demokraciju. Kao da je demokracija vlasništvo zapadnih zemalja', kaže Marzuki u razgovoru za Journal du Dimanche.

'Gotovo je s kolonijalnim duhom. Revolucija iz siječnja 2011. dala nam je demokraciju, republiku i napokon nezavisnost', dodaje on. Marzuki, nekadašnji disident koji je dugo bio u izbjeglištvu u Francuskoj smatra da su 'bojazni spram Enahde apsurdne'.

Marzuki je stao u obranu 'dobrog ugovora vlade' zaključenog s islamistima koji 'prvi put prihvaćaju demokraciju i ljudska prava'. Monsef Marzuki je u srijedu službeno imenovao islamista Hamadija Džebalija, drugog čovjeka stranke Ennahda, mandatarom za sastav nove vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!