VILLEPINOVA MIROVINA

Francusku potresa skandal u hrvatskom stilu

12.03.2014 u 15:49

Bionic
Reading

Francuska socijalistička vlada, koja reže troškove države kako bi obuzdala proračunski deficit, odobrila je povratak bivšeg konzervativnog premijera Dominiquea de Villepina na jedan dan u diplomatsku službu nakon 20 godina pauze kako bi mu omogućila povlašteno umirovljenje uz otpremninu od 100.000 eura, prenio je u srijedu britanski list Telegraph

Villepin je službovao jedan dan u rujnu prošle godine, kazali su izvori iz francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Njegov povratak u diplomaciju koju je napustio 1993. omogućava mu da se kvalificira za visoku otpremninu.

Ta je isplata razbjesnila mnoge u ministarstvu jer se dogodila u trenutku dok se vlada predsjednika Françoisa Hollandea zaklinje u mjere štednje, podižući poreze i režući nemilice korisnike proračuna.

Villepinov glasnogovrnik kazao je Telegraphu da je uočena 'administrativna pogreška' čije je ispravljanje tražio Villepin no odbio je reći kako je do 'pogreške' došlo i je li novac vraćen. Prema službenim dokumentima zahtjev za povlaštenim tretmanom podnio je ipak sam Villepin (60).

Izvori u ministarstvu kažu kako cijela priča nije nezakonita a morala se odvijati uz odobrenje sadašnjeg ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa.

Villepin je trenutno direktor konzultantske tvrtke Villepin International koja je prošle godine imala promet od gotovo 1,7 milijuna eura, a njegova osobna imovina procjenjuje se na četiri milijuna eura, prenose britanski mediji.