Gaël Veyssière

Francuski veleposlanik: Želimo učinkovitiji Schengen

13.01.2022 u 18:50

Bionic
Reading

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gaël Veyssière rekao je u četvrtak da Francuska želi učinkovitiji Schengen i da je kriza s Bjelorusijom pokazala da su nužni novi alati kako bi se brže odgovorilo na slične krize

"Oporavak, snaga, pripadnost" moto je Francuske koja ponovno predsjeda Vijećem EU-a. Posljednji put je tu dužnost imala 2008. godine, a otad su se pojavili novi izazovi pred Europom.

Francuska želi "suvereniju Europu, koja je sposobna kontrolirati granice", rekao je francuski veleposlanik Gaël Veyssière na konferenciji za medije u svojoj rezidenciji na kojoj je predstavio izazove i prioritete francuskog predsjedanja.

Francuski veleposlanik pritom je napomenuo važnost "povećanja učinkovitosti Schengena i reforme Schengena".

Ponovio je da Francuska podržava ulazak Hrvatske u Schengen. "Naša nacionalna pozicija je jasna. Podržavamo ulazak Hrvatske u Schengen, ali istovremeno želimo reformirati Schengen", rekao je.

"Želimo učinkovitiji Schengen, bolje upravljanje Schengenom", istaknuo je Veyssière, dodavši da je nedavna kriza s Bjelorusijom pokazala da su Schengenu potrebni noviji alati za brži odgovor na krize.

Francuska će imati specifično predsjedništvo jer Francuzi u travnju biraju novog predsjednika, a u lipnju parlament. Francuski veleposlanik kaže da "to nije prvi put, da se takve stvari događaju", a Francuska je u toj situaciji već bila 1995. godine.

Većina događaja u Francuskoj održat će se u prva tri mjeseca predsjedanja kako bi se izbjeglo njihovo korištenje u predizborne svrhe. Francuski veleposlanik dodao je da će od sredine ožujka morati "jasno odvojiti europska pitanja od unutarnjih".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron još nije objavio kandidaturu za drugi predsjednički mandat, ali se očekuje da bi to uskoro mogao učiniti.

Upitan hoće li se u slučaju promjene šefa francuske države potencijalno promijeniti podrška te zemlje Hrvatskoj, veleposlanik je rekao da ne može komentirati potencijalni ishod izbora, ali je istaknuo da "francuska politika nastoji biti konzistentna" pa i u slučaju velikih promjena.

Uz reformu Schengena, veleposlanik je spomenuo i Strateški kompas koji bi trebao biti usvojen u ožujku. Tim dokumentom EU želi povećati stratešku autonomiju u području obrane i sigurnosti.

Cilj EU-a nije samo oporavak od covida-19, već prijelaz na "zeleno i digitalno gospodarstvo", dodao je francuski veleposlanik.

Veyssière je istaknuo da će u ožujku u Francuskoj biti organiziran izvanredni samit posvećen gospodarstvu i definiranju novog modela gospodarskog rasta u ovom desetljeću.

Treći prioritet predsjedanja Vijećem EU-a jedne od šest utemeljiteljica Unije je pripadnost. "Želimo da Europa bude bliža svojim građanima", rekao je Veyssière.

Francuska predsjeda EU-om na vrhuncu Konferencije o budućnosti Europe, a do proljeća bi se trebale formirati preporuke za budućnost Europe, a uspjeh tog projekta uvelike će ovisiti o ispunjenim zahtjevima Europljana.

U šest mjeseci na čelu Vijeća EU-a, Francuska će organizirati više od 500 događaja u Europi, a više od 400 u Francuskoj.

Među prvim događajima u Hrvatskoj povodom francuskog predsjedanja bit će koncert "Europska barokna svečanost" Hrvatskog baroknog ansambla u četvrtak, 20. siječnja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će u lipnju biti organizirana i konferencija o zapadnom Balkanu za koji je rekao "da je više od susjeda jer se nalazi u srcu Europe".

"Zapadni Balkan je također naš prioritet jer sigurnost na zapadnom Balkanu upravo znači i našu sigurnost", istaknuo je francuski veleposlanik.