DOČEK U PARIZU

Francuski taoci oslobođeni nakon tri godine

30.10.2013 u 13:03

Bionic
Reading

Četvorica Francuza, koje je 2010. u Nigeru otela Al Kaida, odletjela su u srijedu ujutro iz zračne luke Niameyu u Nigeru u pravcu Pariza, pošto su dan ranije oslobođeni nakon tajnih pregovora

Četvorica bivših talaca ukrcala su se u letjelicu s francuskim ministrima vanjskih poslova i obrane Laurentom Fabiusom i Jean-Yvesom Le Drianom.

Sva četvorica, Thierry Dol, Daniel Larribe, Pierre Legrand i Marc Feret izgledaju puno opušteniji nego u utorak navečer kad su stigli u zračnu luku Niamey, neposredno nakon oslobađanja.

Svi su odjeveni poput Europljana, podrezane guste brade koju su nosili u utorak navečer. U Parizu ih je dočekala rodbina i francuski predsjednik Francois Hollande. Nisu poznate točne okolnosti njihova oslobađanja nakon tri duge godine u Sahelskoj pustinji.

Oteti su kod rudnika francuskog nuklearnog diva Areve u Arlitu u Nigeru 16. rujna 2010. Odgovornost za njihovu otmicu preuzela je Al Kaida u islamskom Magrebu (AQIM).

Zatočeni zajedno a potom odvojeno, prema nekoliko sigurnosnih izvora, zadnjih su dana ponovno okupljeni na krajnjem sjeveru Malija.

Prema nigerskom sigurnosnom izvoru, četvorica talaca dovedena su u utorak u Niamey francuskim zrakoplovom iz malijskog područja Anefis, jugozapadno od Kidala, uporišta Tuarega, smještena na krajnjem sjeveroistoku Malija, blizu alžirske granice.