SARKOZY OPET JAŠE

Francuski socijalisti u slobodnom padu

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Bilo je potrebno svega mjesec dana da splasne entuzijazam javnosti oko predsjedničkog kandidata Socijalističke partije u Francuskoj. Francois Hollande vodio je sa 39 naspram 23 posto glasova podrške u anketnoj borbi sa Sarkozyjem. Danas je to svega 32 naprema 29. Kako raste mogućnost pada Francuske u financijski vrtlog eurozone, tako socijalisti postaju sve neuvjerljivija opcija

Sitan i dinamitan, francuski je predsjednik u zadnje vrijeme, izgleda, kapitalizirao sve svoje političke poteze. Bilo da se nametnuo kao globalni motor za rat u Libiji, bilo da je ugostio skupinu G20 u Cannesu i za francusku televiziju organizirao zajednički intervju u Obamom, bilo da se manjak empatije za socijalnu državu koji ne skriva od samog početka mandata pokazuje, nažalost, potpuno u skladu s očekivanjima financijskih tržišta koja su već podigla giljotinu za vrat francuskog kreditnog rejtinga. Jest, pala su ulaganja u obrazovanje, privilegije umirovljenika, ekonomija je stagnirala, a kako posljednje čitamo, nezaposleni više neće imati pravo na socijalne stanove, no francuska je perspektiva dovoljno apokaliptična da se sve te mjere sada počinju doživljavati kao bolna slamka spasa.

Pred nešto više od mjesec dana, francuski predsjednički izbori činili su se zaključenima. Premda je kandidaturu socijalista ponio vjerojatno najbezličniji pretendent na Elizejsku palaču u novijoj povijesti, Francois Hollande uspio je skresati svoju popularnost za čitavih 16 posto. Agencija BVA tada mu je davala 39 postotnu podršku javnosti prema svojim anketama, Sarkozyju 23. Rezultati objavljeni prije dva dana srozali su Hollandea na 32, a Sarkozyja lansirale na 29 posto. Tri druga nacionalna anketara također bilježe sličnu preraspodjelu popularnosti.

Hollande nije napravio nijedan katastrofalan gaf. Više je riječ o nizu akcija u kojima je pokazao nedovoljnu odlučnost, piše Wall Street Journal. Na primjer, u pregovorima sa Zelenima u koje je uletio neprikosnovenim stavom da će smanjiti ovisnost države o nuklearnoj energiji (Zeleni traže potpuno zatvaranje elektrana iz kojih, nota bene, država pokriva čak 78,8 posto svojih potreba, najviše u svijetu), a sve da bi završio u kompromisnom navlačenju jer mu trebaju koalicijski glasovi.

Druga obeshrabrujuća činjenica u vezi Hollandea je ta da nema nikakvo međunarodno iskustvo, baš kao ni ekspertizu u stvarima vezanim za ekonomiju koja u ovom vremenu izuzetno ovisi o globalnim faktorima. Ljevica ga se također malo pomalo odriče. Jean-Luc Melenchon, šef Lijeve stranke, ne libi se izjaviti: 'Država plovi prema oluji. Zašto da izabiremo kapetana koji zna tek upravljati pedalinama?' Riječi nimalo metaforičke ako uzmemo u obzir to da državne obveznice s rokom otplate od 10 godina postaju sve skuplje (tj. investitori vide u njima sve veći rizik) i da kreditne agencije najavljuju skoro spuštanje francuskog AAA rejtinga. Ili nešto konkretnije, Peugeot je prije nekoliko dana najavio otpuštanje 5.000 radnika.

Bivši muž Segolene Royal, predsjedničke kandidatkinje socijalista i prve oponentice Sarkozyju na izborima 2007., nije nipošto novo lice francuske političke scene. Problem je to što je i previše poznat, i to ponajprije kao nezanimljivo lice u sjeni, čovjek koji je većinu političkog života proveo u hladu partijskih kancelarija. Pobjeda otpisanog Sarkozyja na proljetnim izborima bit će definitivno omanje iznenađenje s obzirom na bijes koji izaziva kod većine građana. No daleko veće već se dogodilo. Ono da je dovoljnom broju Francuza uspjelo u Hollandeu uočiti kapacitet za sučeljavanje s Golijatom bliske budućnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi