nastavak međulibijskog dijaloga

Francuski predsjednik Macron želi 'vjerodostojan, trajan i provjerljiv' prekid vatre u Libiji

13.01.2020 u 14:26

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron inzistira na tome da prekid vatre koji je stupio na snagu u nedjelju u Libiji bude 'vjerodostojan, trajan i provjerljiv' kako bi se stvorili uvjeti za nastavak međulibijskog dijaloga, izvijestila je Elizejska palača u ponedjeljak

Macron je to rekao tijekom telefonskog razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji se u Moskvi sastaje sa šefom libijske vlade nacionalanog jedinstva (GNA), koju priznaje UN, Fajezom al-Saradžom i njegovim protivnikom Kalifom Haftarom, čelnikom istoka Libije.

Tijekom razgovora, francuski predsjednik je naglasio da objavljeni prekid vatre mora biti vjerodostojan, trajan i provjerljiv, kao i da želi da mirovna konferencija u Berlinu omogući pokretanje političkog procesa pod okriljem Ujedinjenih naroda i međulibijski dijalog, navelo je francusko predsjedništvo u priopćenju.

Pariz želi da se ta konferencija, koja će pod okriljem UN-a okupiti najmanje 10 zemalja, (pet članica Vijeća sigurnosti + Njemačku, Tursku, Italiju, Egipat I Ujedinjene Arapske Emirate) održi do kraja siječnja.

Europske zemlje strahuju od proširenja i jačanja libijskog sukoba zbog nazočnosti ruskih plaćenika i brojnih oružanih skupina, posebice džihadističkih milicija, trgovaca oružjem i krijumčara migranata u zemlji.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je u Luxembourgu pozdravila postizanje primirja u Libiji no upozorila je da UN mora voditi proces obnove zemlje.