traži se primirje

Putin i Erdogan pozivaju na prekid vatre u Libiji

08.01.2020 u 18:02

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski Recep Tayyip Erdogan pozvali su zaraćene strane da 12. siječnja prekinu vatru i proglase trajno primirje u Libiji na čemu se sve snažnije angažiraju i čelnici Europske unije, prenose agencije u srijedu

"Pozivamo sve zaraćene strane u Libiji da prekinu neprijateljstva u ponoć 12. siječnja i proglase trajni prekid vatre" i pozivamo strane "da odmah počnu pregovore" , objavilo je tursko predsjedništvo u Istanbulu.

Nakon pobune uz potporu NATO-a 2011. kojom je svrgnut libijski vođa Moamar Gadafi, ta sjevernoafrička država bogata naftom u kaosu je, razdirana sukobom između međunarodno priznate vlade nacionalnog jedinstva (GNA) i protivničkih snaga (LNA) koje vodi maršal Halifta Haftar.

Turska je u nedjelju objavila da je počela slati svoje vojnike u pomoć GNA-a koju podržava.

Moskva s druge strane opovrgava upletenost, no Ankara tvrdi da 2500 ruskih plaćenika pomaže suparniku, generalu Haftaru koji osim toga ima podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije. 

Posljednjih dana jačaju napori za okončanjem dugogodišnjeg sukoba u Libiji.

Erdogan i Putin u srijedu su izrazili podršku održavanju međunarodne konferencije o Libiji u siječnju u Berlinu pod okriljem Ujedinjenih naroda.

I europski diplomati ulažu sve više napora radi okončanja sukoba.

Njemački šef diplomacije Heiko Maas treba se u srijedu u Bruxellesu sastati s premijerom Fajezom al-Seradžom, čovjekom koji vodi međunarodno priznatu vladu, piše agencija dpa.  Al-Seradž treba razgovarati i s predsjednikom Europskom parlamenta Davidom Sassolijem, dodaje njemačka agencija, a Reuters prenosi da su planirani i susreti Al-Seradža i Haftara s talijanskim premijerom.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel putuje u subotu u Istanbul da s Erdoganom razgovara o stanju  u Libiji.

Agencija Reuters piše da je kaos nastao nakon pada diktatora Moamera Gadafija poremetio proizvodnju nafte u Libiji, članici OPEC-a koja je postala država preko koje se migranti krijumčare u Europu, ali i prostor  za islamističke ekstremiste.

Reuters prenosi iz Bengazija vijest da je Haftarov LNA u srijedu izveo zračne napade na cestu zapadno od grada Sirta, dan pošto je izgubio devet boraca u napadu protivničke GNA.

Haftarova vojska je u ponedjeljak objavila da je zauzela strateški obalni grad Sirt nakon brzog napredovanja. Sirt je za Haftara, koji od travnja pokušava zauzeti sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Tripoli, važan dobitak.