spora provedba

Francuski liječnici pisali vladi: Smanjite birokratiziranje u programu cijepljenja, zemlja je u utrci s vremenom

05.01.2021 u 16:43

Bionic
Reading

Francuski ministar zdravstva u utorak je odgovorio na sve glasnije kritike zbog spore provedbe programa cijepljenja protiv covida-19 i obećao da će vladina strategija cijepljenja biti "osnažena, ubrzana i pojednostavljena".

Ministar zdravstva Olivier Veran je za francusku televiziju RTL rekao da će program cijepljenja biti proširen što je prije moguće na druge rizične skupine, uključujući starije od 75 godina koji ne žive u domovima za starije.

Od početka kampanje cijepljenja 27. prosinca u zemlji je cijepljeno samo 2000 ljudi, po internetskoj stranici Covid Tracker.

U susjednoj Njemačkoj, koja je istovremeno počela s kampanjom i gdje su vlasti također na udaru kritika zbog brzine provedbe cijepljenja, cijepljeno je više od 260.000 ljudi.

U otvorenom pismu objavljenom u utorak, oko 30 francuskih liječnika pozvalo je vladu da smanji birokratiziranje u programu i upozorilo da je zemlja u "utrci s vremenom".

Francuska je teško pogođena pandemijom a u zemlji je uslijed zaraze covidom-19 umrlo više od 65.000 ljudi.

Po izvješćima medija, francuski predsjednik Emmanuel Macron održao je u ponedjeljak izvanredan sastanak posvećen suzbijanju pandemije covida-19 s premijerom Jeanom Castexom i nekoliko ministara.