POLITIČKI ZAOKRET

Francuska ukida Sarkozyjeve ksenofobne zakone

02.06.2012 u 15:16

Bionic
Reading

Novoj francuskoj vladi svakako je potrebno, barem za početak, nekoliko simboličkih poteza kojima će se jasno odijeliti od Sarkozyjeve linije vladanja. Tako je u četvrtak zajedničkim djelovanjem ministarstava unutarnjih poslova, rada i visokog obrazovanja ukinut tzv. Guéantov dopis, nazvan po bivšem ministru unutarnjih poslova Claudeu Guéantu, kojim se bitno ograničavala mogućnost zapošljavanja i boravka stranim studentima nakon što diplomiraju u Francuskoj

Unutar ambicije za ograničavanje legalne imigracije, dopis je bio upućen svim policijskom postajama koje su imale usvojiti 'selektivni pristup' pri dodjeljivanju boravišnih i radnih dozvola svim studentima iz zemalja koje nisu u Europskoj uniji.
Kontroverzni dopis, koji je na snagu stupio prije godinu dana, 31. svibnja 2011, bio je na tvrdoj liniji antiimigracijske politike Sarkozyja, a doživio je, odmah pri objavi, cijelu seriju nedvosmislenih kritika.

Nazivalo ga se 'opasnim napadom na međunarodni ugled Francuske', 'ekonomski suicidalnim i moralno ništavnim', a na međunarodnom planu posebice su reagirale Kina i zemlje Magreba, iz kojih veliki broj studenata odlazi u Francusku. Izazvao je niz protesta, osnivanje udruge za zaštitu prava stranih studenata, a sveučilišna zajednica borila se protiv inicijative uvođenjem posebnih 'pokroviteljstava' nad stranim diplomantima, od kojih su se mnogi iznenadno našli u iregularnoj situaciji na tlu Francuske.
Novi potez Ayraultove vlade ima zasad prije svega simboličnu ulogu.

Naime, novi, zamjenski dopis tvrdi da uspostavlja 'jednakost pristupa svim studentima' te da mu je cilj 'olakšati i ubrzati birokratsku proceduru pri promjeni studentskih statusa' i 'osnažiti ulogu Francuske u inozemstvu'. No, u praksi, strani studenti, kao i svi strani državljani, i dalje su podložni zakonu iz 2006. o imigraciji i integraciji, donesenom pod Sarkozyjevim mandatom, kojim su se bitno postrožila pravila oko dobivanja boravišnih statusa. Za promjenu tog zakona, za koju se zalažu sveučilišta, visoke škole i studentske udruge, bit će potrebna većina socijalista u Nacionalnoj skupštini. Konkretni potezi mogu se stoga tek očekivati nakon parlamentarnih izbora, zakazanih 10. i 17. lipnja.