HOLLANDEOV DVOGODIŠNJI PLAN

Francuska sponzorira zapošljavanje 150.000 mladih!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.08.2012 17:30
  • Objavljeno 30.08.2012 u 17:30
Francois Hollande

Francois Hollande

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Francuski predsjednik Francois Hollande predstavio je u srijedu plan za zapošljavanje 150.000 mladih u iduće dvije godine, što će država iduće godine sponzorirati s 2,3 milijarda eura, ne bi li povratio povjerenje javnosti u trenutku kada francusko gospodarstvo nastavlja slabjeti, prenosi The Wall Street Journal

'Bitka za zapošljavanje je izazov broj 1 našeg mandata', rekao je Hollande na tjednom sastanku kabineta, kako je prenijela vladina glasnogovornica Najat Vallaud-Belkacem.

Plan je jedno od Hollandeovih predizbornih obećanja jer je gotovo svaki četvrti mladi Francuz nezaposlen.

U svjetlu kontinuiranog rasta nezaposlenosti i naglog pada Hollandeove popularnosti, francuski parlament počet će se radom 10. rujna, dva tjedna prije nego je bilo planirano, kako bi što prije usvojio plan koji predviđa da država plati veći dio plaća novozaposlenih.

Nezaposlenost u Francuskoj iznosi 10 posto (gotovo tri milijuna ljudi), ali gotovo 23 posto među mlađima do 25 godina. Slična situacija je i u drugim europskim državama. U Španjolskoj je nezaposleno više od 52 posto mladih, a u Italiji 34 posto.

Po Hollandeovom planu, tvrtke koje zaposle osobu u dobi od 16 do 25 godina na najmanje godinu dana morat će platiti samo 25 posto njihove plaće, a ostatak će pokriti država.

Vlada se nada da će takvim 'ugovorima za budućnost' stvoriti 100.000 radnih mjesta iduće godine i još 50.000 2014., uglavnom u javnom sektoru. Obećala je da će nastaviti plaćati svoj dio plaće novozaposlenih tri godine.

Pritom će prednost imati slabo obrazovani mladi iz siromašnih urbanih ili ruralnih područja koji su najteže pogođeni sve većom nezaposlenošću. Prednost će također imati neki sektori kao što su zdravstvo, digitalne tehnologije i zaštita okoliša.

Vlada procjenjuje da će je taj program iduće godine stajati 2,3 milijarda eura. Novac će se osigurati ponovnim uvođenjem poreza na prekovremeni rad, čime će se ukinuti ključna reforma prethodne vlade.

Francuski sindikati plan su ocijenili neophodnim, ali i nedovoljnim, dok bi Francuska udruga poslodavaca (MEDEF) radije da država financira smanjenje fiksnih poreza za sve novozaposlene mlade u malom i srednjem poduzetnišvu.

Posljednje ankete pokazuju da se Hollandeova popularnost brzo topi. Po ispitivanju Ipsosa provedenom u petak i subotu, 47 posto Francuza nije zadovoljno njegovim rezultatima, a samo 44 posto jest. Hollandea je u srpnju podržavalo 55 posto ispitanika, a 37 posto nije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi