SARKOZYJEVA POLITIKA

Francuska počela protjerivati Rome

19.08.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Francuzi su u četvrtak počeli s protjerivanjem skupine od 93 Roma iz zemlje, u skladu s mjerama što ih je donio predsjednik Nicolas Sarkozy

Skupina od 79 Roma trebala bi posebnim letom iz Lyona biti deportirana u Bukurešt, a prethodno će ih se u Parizu u isti zrakoplov ukrcati još 14, izvijestilo je rumunjsko ministarstvo unutarnjih poslova.

U petak je predviđen još jedan let kojim će biti prebačeno stotinjak osoba, a potom i treći, predviđen za 26. kolovoza.

Nakon dolaska u zemlju iz koje su stigli u Francusku, s Romima će kontaktirati vlasti odgovorne za njihovu ponovnu integraciju u Rumunjskoj, izvijestio je službeni Bukurešt. Do kraja mjeseca Pariz namjerava poslati 700 Roma koji su živjeli u ilegalno podignutim romskim naseljima u Rumunjsku i Bugarsku.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je 28. srpnja najavio niz mjera protiv 'nekih' Roma i nomada, najavivši 'evakuaciju' 300 ilegalnih kampova u roku od tri mjeseca.

Francuska vlada donijela je niz strogih mjera prema Romima koji žive u Francuskoj, što je odmah naišlo na oštre kritike UN-a i udruga za zaštitu ljudskih prava.

U skladu s tim mjerama, u iduća tri mjeseca trebalo bi se raspustiti oko 600 ilegalnih kampova i do granica prema Rumunjskoj i Bugarskoj deportirati one Rome koji su, prema tvrdnjama francuskih vlasti, počinili kaznena djela. Istraživanja javnog mnijenja pokazala su da takvu politiku odobrava 79 posto Francuza.

Sarkozy je prošli mjesec nazvao romska naselja 'izvorom kriminala, krijumčarenja i prostitucije', potvrdivši da će ona biti zatvorena i raseljena u sljedeća tri mjeseca. Zbog toga je naišao na brojne kritike nevladinih organizacija iz Francuske i svijeta koje su ga optužile za rasizam i ksenofobiju.

Mjere koje je Francuska donijela protiv Roma bez uređenog statusa 'potpuno su u skladu s europskim propisima', objavio je u srijedu Quai d'Orsay, pozivajući Europsku komisiju da 'u cijelosti podupre' programe njihova uključenja u društvo u njihovoj domovini.

Glasnogovornik europske povjerenice za pravosuđe i temeljna prava europskih građana Viviane Reding ocijenio je da Francuska 'mora poštovati propise o slobodi kretanja i o slobodi izbora mjesta boravka' europskih građana.

'Ove mjere nipošto ne ugrožavaju slobodu kretanja građana EU-a kako je definirana ugovorima', rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero.