PORAZ LJEVICE NA IZBORIMA

Francuska ostala bez premijera

31.03.2014 u 20:06

Bionic
Reading

Dan nakon povijesnog poraza ljevice na lokalnim izborima predsjednik Francois Hollande treba u ponedjeljak objaviti da ministra unutarnjih poslova, "socijalista s desnice", Manuela Vallsa imenuje na dužnost predsjednika vlade nakon ostavke Jean-Marca Ayraulta.

Izložen pritisku, čak i u vlastitom taboru, da objavi preustroj vlade i promjenu politike, francuski predsjednik, koji po anketama ima dosad najnižu potporu javnosti, treba objaviti, po više izvora, da je izabrao najdražeg ministra Francuza koji će zamijeniti premijera koji nikada nije uspio pridobiti simpatije javnosti.

Valls (51), rođen u Barceloni, francusko državljanstvo je stekao u 20. godini. Zagovara socijalizam na način Tonyja Blaira, napose na gospodarskom polju, zbog čega je nerijetko u osjetljivim odnosima sa strankom. Puno je popularniji na desnici nego na ljevici.

Ministrica stanovanja iz Stranke zelenih Cecile Duflot najvjerojatnije neće biti u novoj vladi, po parlamentarnim izvorima iz redova socijalista. Ministrica je najavila svoj odlazak iz vlade bude li Valls, s kojim se više puta sukobila, imenovan na premijersku dužnost.

Hollande će svoj izbor obrazložiti u televizijskom nastupu u ponedjeljak navečer. Ljevica je na izborima pretrpjela žestok poraz nepune dvije godine nakon Hollandeova dolaska na vlast u svibnju 2012. i dva mjeseca prije europskih izbora.

Birači na ljevici nisu iskazali povjerenje Hollandeu a velik dio njih nije izašao na birališta jer mu nisu mogli oprostiti što nije ispunio predizborno obećanje o smanjenju nezaposlenosti.

Izgubivši barem 155 gradova s više od 9.000 stanovnika - neki su bili uporište ljevice više od sto godina - socijalistički tabor je prepustio desnici status glavne lokalne vlasti.