OSOVINA PARIZ-BERLIN

Francuska i Njemačka planiraju strategiju za spas EU

25.06.2016 u 00:16

Bionic
Reading

Pariz i Berlin će drugim europskim zemljama ponuditi rješenja za 'učinkovitiju' EU bez ustavnih ispada, izjavio je u petak za agenciju France presse francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault, nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Europske unije (EU)

Socijalistički ministar je objasnio da o tome razgovarao s njemačkim socijaldemokratskim kolegom Frank-Walter Steinmeierom čim je stupio na funkciju, u veljači, puno prije četvrtka kada su Britanci izglasovali izlazak iz EU.

'Naša razmišljanja podastiremo predsjedniku Francoisu Hollandeu i kancelarki Angeli Merkel', dodao je. Dvojica čelnika se trebaju sastati u ponedjeljak u Berlinu s talijanskim premijerom Matteom Renzijem na razgovorima o njihovom stajalištu nakon britanskog referenduma.

'Potrebna je francusko-njemačka usklađenost', nastavio je Ayrault. 'Ako se nećemo dogovoriti, nećemo moći ponuditi uspješne prijedloge za raspavu'. On je naglasio važnost 'konkretnih rješenja' u EU, 'kako bi se poboljšalo naše djelovanje bez pokretanja velikih zahvata'.

Radna subota

Nekoliko izvora je posljednjih tjedana spomenulo da se razmatra francusko-njemačka inicijativa. Pariz drži da se Europa treba usredotočiti na bitno, rekao je petak Francois Hollande

Jean-Marc Ayrault je spomenuo 'Europsku strategiju na razini obrane' i mogućnost usporavanja plana predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera kojem je cilj pokretanje rasta u Europi i financiranja koje bi osigurala EU u visini od 21 milijardu eura.

Šefovi francuske i njemačke diplomacije će u subotu u Berlinu razmijeniti stajališta s kolegama iz drugih zemalja utemeljiteljica EU (Italija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg), a 'zatim će malo pomalo širiti krug', rekao je Jean-Marc Ayrault.

EU će u srijedu razmotriti britanski 'proces rastave'

Čelnici Europske unije sastat će se u srijedu bez britanskog kolege Davida Camerona kako bi razmotrili 'proces rastave' s Londonom nakon što su Britanci glasovali za izlazak iz Unije, rekao je petak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk

Čelnici 28 članica EU-a održat će dvodnevni summit od utorka popodne u Bruxellesu. Premijer Cameron će informirati drugih 27 tijekom večere, napisao je predsjedavajući summita Donald Tusk u pismu čelnicima izlažući dnevni red sastanka. Očekuje se da će se Cameron nakon toga vratiti u London, a u srijedu će se, po prvi put, preostalih 27 čelnika sastati u neformalnijem formatu bez njega. Takvi 'neformalni' summiti odražavaju činjenicu da nemaju ovlasti donošenja odluka.

'Razgovarat ćemo o takozvanom procesu rastave', rekao je Tusk govoreći o Članku 50. EU ugovora koji omogućava nekoj vladi da obavijesti Europsku uniju o tome da izlazi i obvezuje Uniju da nastoji pregovorima doći do 'ugovora o izlasku'.

Europski parlament je priopćio da je nakon izvanrednog sastanka Konferencije predsjednika Parlamenta (predsjednika EP-a i šefova klubova zastupnika) u petak o rezultatima referenduma o članstvu u EU u Ujedinjenom Krajevstvu 23. lipnja, Konferencija predsjednika odlučila sazvati izvanrednu plenarnu sjednicu za 28. lipnja. Tijekom te plenarne sjednice zastupnici će glasovati o rezoluciji u kojoj će analizirati rezultate i sljedeće korake, a na izvanrednoj plenarnoj sjednici će sudjelovati i predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker i predstavnici Vijeća.