PREDSJEDNIK HOLLANDE

'Francuska će napustiti Mali kada se vrati stabilnost'

15.01.2013 u 21:45

Bionic
Reading

Francuska će zaključiti svoju operaciju u Maliju i povući svoje snage iz te zapadnoafričke zemlje kada ona ponovno postane mirna i stabilna s čvrstim političkim sustavom, rekao je u utorak francuski predsjednik Francois Hollande.

Hollandeova izjava, koju je dao odgovarajući na pitanje koliko bi dugo francuske snage mogle biti u Maliju, sugerira da bi Francuska mogla imati veću ulogu u toj njenoj bivšoj koloniji duže od nekoliko tjedana, koliko je do sada ukazivala vlada u Parizu.

'Čim tamo budu afričke snage, idućih dana ili tjedana, koje će imati potporu međunarodne zajednice i Europe, Francuska neće imati razloga ostati u Maliju', rekao je Francois Hollande na konferenciji za tisak tijekom posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

'Imamo, međutim, jedan cilj. Osigurati da je Mali kada odemo, kada okončamo našu intervenciju, siguran, ima legitimne vlasti, izborni proces i nema više terorista koji bi ugrožavali njegov teritorij', rekao je Hollande.

Francuska je petog dana njene intervencije izvršila zračne udare na pobunjenike i poslala oklopna vozila u nastojanju da pomogne vladi Malija da zaustavi napredovanje islamista prema jugu dok njeni regionalni saveznici nastoje ubrzati slanje njihovih vojnika.

Hollande, koji je rekao da su Ujedinjeni Arapski Emirati izrazili potporu francuskoj kampanji u Maliju, izjavio je da bi se u nekim slučajevima pobunjenički borci mogli zarobljavati ali da je glavni cilj 'uništiti' ih.