osim u javmom prijevozu

Francuska 28. veljače ukida obvezu nošenja maske u zatvorenom

11.02.2022 u 16:20

Bionic
Reading

Od 28. veljače nošenje zaštitne maske za lice u Francuskoj više neće biti obvezno u zatvorenim prostorima za koja se traži potvrda o cijepljenju, osim u javnom prijevozu, priopćilo je u petak ministarstvo zdravstva ističući da se "zdravstvena situacija poboljšala"

"Potvrda o cijepljenju nam omogućuje, u prilikama kada se epidemijski pritisak znatno smanjio, da, kao što smo učinili i prije ovog vala, ukinemo obvezu nošenja maske u ustanovama koje primaju veći broj ljudi", rekao je za AFP ministar zdravstva Olivier Veran.

Nošenje maske koje od 2. veljače više nije obvezno na otvorenom, neće, dakle, više biti obvezno ni "u zatvorenim prostorima za koja se traži potvrda o cijepljenju", to jest u ustanovama za zabavu, restoranima, barovima, sajmovima i slično.

No "i dalje će biti obvezno u javnom prijevozu i na mjestima za koja se ne zahtijeva potvrda o cijepljenju", obrazlaže ministarstvo u priopćenju.

Drugo popuštanje koje je izgledno pred kraj mjeseca odnosi se na sustav praćenja osoba koje su bile u kontaktu s pozitivnom osobom: one će ubuduće morati obaviti samo jedan test, i to dva, a ne više tri dana pošto su obaviještene da su bile u doticaju sa zaraženom osobom.

I zdravstveni protokol u školama trebao bi biti manje strog nakon dvotjednog odmora koji, ovisno o pokrajini, traje od 12. veljače do 7. ožujka, uz ukidanje maske kada se tjelesni održava na otvorenom, priopćilo je ministarstvo prosvjete. I broj samotestova za učenike koji su bili u doticaju sa zaraženim smanjit će se od 28. veljače s tri na jedan.