ODBIJENICA TUŽITELJSTVU

Fra Šime na sudu šutio o novcu pa pušten na slobodu!

19.10.2012 u 17:28

Bionic
Reading

Svećenik koji je na noge digao Katoličku crkvu i javnost u Hrvatskoj zbog prodaje crkvenog zemljišta, fra Šime Nimac, priveden je splitskom sucu istrage Stanku Grbavcu na ispitivanje. Sudac je uvažio obranu te ga odbio zadržati u jednomjesečnom istražnom pritvoru, kako je to zatražilo Županijsko državno odvjetništvo. Nimac će se braniti sa slobode

Državno odvjetništvo je tražilo istražni zatvor zbog mogućnosti bijega i utjecaja na svjedoke.

Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Neven Cambi objasnio je da sudac istrage Stanko Grbavac odbio zahtjev za zatvor jer su navodna kaznena djela počinjena od svibnja do kolovoza ove godine, pa ne postoji mogućnost utjecaja na svjedoke.

'Ne postoje ni razlozi da bi okrivljenik pobjegao, a obećao je odazivati se na sve pozive suda', kazao je.

Na današnjem ročištu fra Šime nije formalno iznosio obranu, a priznao je sve navode koji stoje u optužnici: da je prodao, primio novac, položio ga na račun i kasnije ga podigao. Sve je napravio temeljem punomoći i ne smatra da je počinio niti je planirao počiniti ikakvo kazneno djelo. Ni nakon današnjeg ročišta nije odgovoreno na pitanje gdje su milijuni kuna. Fra Šime je kazao kako će sve objasniti tijekom postupka, kad za to dođe vrijeme. Županijsko državno odvjetništvo žalit će se na odluku suda čim je službeno primi.

Odvjetnica Nela Pedišić je izašla kroz glavni policijski izlaz, a na sve pitanja novinara odgovorila je da će se njen klijent braniti sa slobode te da je to sve što u ovom trenutku može reći.

Saga o odbjeglom fratru

Zemljište koje prodao fra Nimac

Naime, splitska policija jučer poslijepodne je pritvorila uhićenoga fra Šimu Nimca i protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo 'zloporabe položaja i ovlasti' jer je bez odobrenja crkvenih vlasti zaključio ugovor o kupoprodaji crkvenog zemljišta, a novac od prodaje, više od devet milijuna kuna, zadržao.
Bivši župnik Basta - Baške Vode, 34-godišnji fra Šime Nimac uhićen je u srijedu u Zagrebu te je prevezen u Split, gdje su ga istražitelji ispitivali o nestanku više od devet milijuna kuna.

Splitsko-dalmatinska policija, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu i Općinskom državnim odvjetništvom u Makarskoj, dovršila je kriminalističku istragu nad 34-godišnjakom. Sumnja se da je od travnja do kolovoza 2012. počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, opisano u članku 337. stavak 4. Kaznenog zakona RH, na štetu župe na području Splitsko-dalmatinske županije, navodi se u današnjemu policijskom priopćenju.

Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je on, kao zakonski zastupnik i odgovorna osoba župe na području Splitsko-dalmatinske županije, 5. travnja 2012. s odgovornim osobama tvrtke zaključio ugovor o kupoprodaji crkvenog zemljišta bez odobrenja crkvenih vlasti te je novac od prodaje zadržao. Tako si je pribavio protupravnu imovinsku korist veću od devet milijuna kuna, kaže se u priopćenju.

Crkva je prije dva dana potvrdila da je fra Nimac bez pisane suglasnosti za 9,8 milijuna kuna prodao gotovo 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta i podigao novac s računa župe te je podnijela tužbu kako bi se osporila kupoprodaja.

U priopćenju Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Splitsko-makarske nadbiskupije objašnjeno je da je fra Nimac 10. travnja ove godine kao zakonski zastupnik župe Basta - Baške Vode sklopio kupoprodajni ugovor s tvrtkom Sunčani Bast koju je zastupao Mario Mikulić.

Nakon Nimčevog uhićenja mediji su donijeli cijeli niz nevjerojatnih pojedinosti vezanih uz uhićenje i nedjelo dalmatinskog fratra. Primjerice, navedeno je kako je policija odbjeglog svećenika locirala preko njegovog mobitela i uhitila u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici, gdje ga je navodno skrivala prva susjeda Ive Sanadera.