nedjeljno obraćanje

[FOTO] Zelenski upozorio na tešku zimu koja dolazi, pohvalio se i ratnim uspjesima

05.09.2022 u 09:07

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u nedjelju na tešku predstojeću zimu i izvijestio je o napretku u protuofenzivi protiv ruskih trupa

U nedjeljnom večernjem obraćanju Zelenskij je zahvalio svojim snagama što su zauzele dva mjesta na jugu i treće na istoku, pozivajući se na "dobra izvješća" svojih vojnih zapovjednika i šefa obavještajne službe.

Kirilo Tomošenko, zamjenik predstojnika ureda predsjednika, ranije je objavio sliku vojnika koji podižu ukrajinsku zastavu nad selom za koje je rekao da se nalazi u južnom području koje je glavni fokus protuofenzive.

"Visokopilja. Regija Herson. Ukrajina. Danas", napisao je Timošenko na Facebooku iznad fotografije trojice vojnika na krovu, od kojih jedan pričvršćuje ukrajinsku zastavu na stup.

Ukrajina je prošlog tjedna započela protuofenzivu na jugu, posebno u regiji Herson, koju je Rusija zauzela na početku sukoba.

Nakon intenzivnog granatiranja po ruskim snagama, Rusi su zabranili kretanje stanovnicima, zabranivši im prijelaz rijeke Dnjepar, priopćio je ukrajinski glavni stožer u ponedjeljak.

Rusija je u posljednja 24 sata izvela 25 raketnih napada i više od 22 zračna napada na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, dodaje se u priopćenju, zadržavajući fokus na uspostavljanju potpune kontrole nad regijom Doneck.

Komentar Zelenskog došao je dan nakon što je upozorio Europljane da Rusija priprema "odlučujući energetski udar" tijekom hladnih mjeseci koji dolaze.

Moskva je kao uzroke energetskih poremećaja navela zapadne sankcije i tehnička pitanja. Europske zemlje, koje su podržale Kijev diplomatskom i vojnom potporom, optužile su Rusiju da koristi opskrbu energijom kao oružje.

Neki analitičari kažu da nestašice i porast životnih troškova, kako se zima približava, ugrožavaju potporu Zapada Kijevu dok vlade pokušavaju umiriti nezadovoljno stanovništvo.

Prošlog tjedna Moskva je rekla da će držati zatvoren plinovod Sjeverni tok 1, svoj glavni plinski kanal prema Njemačkoj, dok su zemlje G7 najavile planirano ograničenje cijena ruske nafte.

  • +6
Rat u Ukrajini 05.09.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Kremlj je rekao da će prestati prodavati naftu zemljama koje su prihvatile ograničenje.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u nedjelju da je njegova vlada planirala potpuni prekid isporuke plina u prosincu, obećavajući mjere za snižavanje cijena i vezivanje socijalnih naknada za inflaciju.

"Rusija više nije pouzdan energetski partner", rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu.

Kao odgovor, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je Njemačku da je neprijatelj Rusije. “Drugim riječima, objavila je hibridni rat Rusiji”, rekao je.

U nedjelju su Finska i Švedska objavile planove da ponude milijarde dolara energetskim tvrtkama kako bi izbjegle prijetnju nesolventnosti usred krize.

U međuvremenu, američko veleposlanstvo u Moskvi priopćilo je da je John Sullivan, veleposlanik kojeg je imenovao bivši predsjednik Donald Trump 2019., napustio svoju dužnost i odlazi u mirovinu.

Dužnosnik State Departmenta rekao je da je Sullivan odslužio standardni mandat.

Ruske vlasti rekle su da je situacija mirna oko nuklearne elektrane Zaporižja južnoj Ukrajini, koju su okupirali Rusi, nakon što su inspektori UN-a u subotu rekli da je ponovno izgubila vanjsko napajanje strujom.

  • +58
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Tri snažne eksplozije čule su se u Energodaru, gradu u blizini elektrane u kojem je uveden policijski sat, ali za sada nema detalja o šteti i žrtvama, objavila je u ponedjeljak ruska službena novinska agencija TASS.

Ukrajinske snage su u dva navrata pokušale rasporediti jurišne timove u blizini grada, navodi se, dodajući da su koristile dronove, teško topništvo i sustave za lansiranje raketa.

Posljednji glavni vanjski električni vod je prekinut, i rezervni vod održava opskrbu mreže strujom, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Samo je jedan od šest reaktora ostao u funkciji, rečeno je.

Na drugim ratištima, ukrajinski Telegram kanali izvijestili su o eksplozijama na Antonivskom mostu u blizini grada Hersona, koji su okupirale ruske snage.

Ukrajinski projektili ozbiljno su oštetili most proteklih tjedana, ali su ga ruske snage pokušavale popraviti i postaviti pontonski prijelaz za održavanje opskrbe svojih jedinica na desnoj obali rijeke Dnjepra.

razaranje i smrt

[FOTOPRIČA] Šest mjeseci invazije na Ukrajinu u slikama, pogledajte kako izgleda ruska 'denacifikacija'

Pogledaj galeriju