prosvjed protiv netanyahua

[FOTO / VIDEO] Tisuće na ulicama izraelskih gradova, policajci vodenim topovima rastjeruje prosvjednike, a oni im viču 'Nacisti!'

18.07.2020 u 22:37

Bionic
Reading

Tisuće prosvjednika okupiralo je ulice Jeruzalema, Tel Aviva i drugih izraelskih gradova, nezadovoljni načinom na koji se Vlada Benjanima Netanyahua bori s koronavirusom te uvođenjem ograničenja vezano za to.

Direktan povod za prosvjede bila je nagla promjena odluke o radnom vremenu restorana, koja je donesena doslovno preko noći, objavio je Jerusalem Post.

Naime, prethodnom odlukom Vlade, restorani su trebali ostati zatvoreni i okrenuti se dostavi, a s tom se mjerom trebalo početi u petak. No, u petak popodne, Netanyahu i alternativni premijer Benny Gantz (koji će, sukladno koalicijskom sporazumu, zamijeniti dužnost u Vladi s Netanyahuom 17. studenog 2021.) objavili su kako će restoranima biti dozvoljeno da rade 5 sati ujutro. Svoju su odluku obrazložili time što su restorani već bili nabavili hranu za uobičajene goste koji im dolaze vikendom te da im se da još malo vremena da se pripreme za uvođenje ograničenja. No, to je još više razljutilo ugostitelje čiji su gosti već otkazali rezervacije, a oni sami su hranu već prodali ispod cijene ili donirali, a neki restorani uopće nisu ni otvarali svoja vrata u petak.

Prosvjedi u Izraelu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Vlasnici restorana u izloge svojih objekata izvijesili su poruke 'Ubijate nas' i 'Što je s našim dobavljačima', a u izjavama koje su davali poručivali su da od Vlade traže samo jedno - jasan plan kojim će prebroditi koronakrizu.

Tisuće prosvjednika okupilo se u Tel Avivu na prosvjedima protiv korupcije i loše politike vezane uz borbu protiv koronavirusa, a u Jeruzalemu je policija koristila vodene topove da bi raščistila ulice, piše Times of Israel. Objavljena je i video snimka na kojoj se vidi kako policija nasilno uklanja prosvjednike koji su blokirali ulicu, a neke od prosvjednika čuje se kako policiji viču 'Nacisti', što je, prema pisanju tog medija, uobičajena praksa tijekom prosvjeda ultraortodoksnih Haredskih Židova.

Policija je izvijestila kako je počela uhićivati prosvjednike nakon što je jedan od policajaca poprskan suzavcem.

  • +10
Prosvjedi u Izraelu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Broj oboljelih u Izraelu u jakom je porastu, u petak je zabilježeno 1595 novozaraženih, a u subotu još 1163. Ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je 217 osoba u ozbiljnom stanju te da je još pet osoba umrlo, čime se ukupan broj preminulih popeo na 400.