NI U GRAD, NI IZ NJEGA

[FOTO/VIDEO] Pala kiša, Split u potpunom prometnom kolapsu

10.07.2019 u 15:49

Bionic
Reading

Kilometarske kolone na oba prilaza gradu, iz smjera Omiša i Kaštela, tijekom srijede potpuno su paralizirale Split, grad u kojega je bilo gotovo nemoguće pristupiti, a u poslijepodnevnim satima i iz njega izaći. Nije bilo većih prometnih nesreća, nego je naprosto zbog velike gustoće prometa i malog kapaciteta prometnica došlo do potpunog zastoja

Jedan od razloga su i vremenske prilike, jer se zbog kiše koja je padala tijekom jutra ogroman broj turista iz okolnih gradova i mjesta odlučio otići u grad ili neki od trgovačkih centara, umjesto na plaže.

Nešto iza 15 sati oglasila se i splitska policija.

'Zbog gužvi u prometu na svim prilaznim pravcima gradu Splitu, kao i u smjeru trajektne luke, molimo građane za strpljenje. Svi raspoloživi policijski službenici su na terenu i poduzimamo sve što je realno moguće, u cilju poboljšanja protočnosti prometa', stoji u obavijesti Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

  • +5
Prometna gužva u Kaštelima Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Malo toga je moguće postići jer Split još uvijek kao jedini veći grad u državi nema cestovnu obilaznicu, niti je poznato kada će se napokon nastaviti gradnja brze ceste Trogir-Omiš. Upravo na ovom potezu, u Solinu i Stobreču, nalaze se dvije najopterećenije prometne točke u Hrvatskoj s preko 60 tisuća vozila dnevno.

Problem je i u trajektnoj luci, gdje je nedavno uvedena nova prometna regulacija: premda joj se od tada znatno lakše može pristupiti, na izlazak iz trajekata u vrijeme najvećeg opterećenja čeka se i preko sat i pol vremena. Pored svega toga, Hrvatske ceste ni nakon punih mjesec dana nisu dovršile sve radove oko nove regulacije, pa se u lujci još uvijek i fizički kopa. Iz Hrvatskih cesta objavili su da će s ovih radovima završiti 'tijekom idućeg vikenda'.

  • +16
Prometni kaos u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX