SVE JE SPREMNO

[FOTO/VIDEO] Održana generalna proba inauguracije; pogledajte kako će izgledati sutrašnja svečanost

17.02.2020 u 14:41

Bionic
Reading

Još je manje od 24 sata preostalo do inauguracije petog predsjednika Hrvatske. Po želji Zorana Milanovića, svečanost će biti skromnija nego inače

Prema najavi, protokolom je predviđeno da tijekom inauguracije u zgradu Ureda predsjednika najprije ulaze uzvanici, a to su suci Ustavnog suda, pred kojima novi predsjednik države daje prisegu, zatim predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, načelnik Glavnog stožera OSRH general Mirko Šundov, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar (Zdravko Marić u to je vrijeme na službenom putu), potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, zatim šef Milanovićeve kampanje i budući predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, glasnogovornik Nikola Jelić i još neki članovi stožera te Milanovićeva supruga Sanja Musić Milanović, sinovi, majka Gina i nećakinja.

Uzvanici će ući na glavni ulaz, a Kolinda Grabar Kitarović s platoa na kojem će biti postrojena svečana Počasno-zaštitna bojna. Za Grabar Kitarović će se prostrti crveni tepih. U dvoranu će ući iz knjižnice, za njom će ući predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović i ostali suci, a na kraju novi predsjednik sa svojom suprugom.

Inauguracija bi trebala ukupno trajati sat vremena, najviše sat i 15 minuta. U Svečanoj dvorani uza sjeverni zid postavljene su tri zastave - hrvatska, zastava EU i predsjednička zastava. Ustavni suci na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem stajat će desno od govornice, a s lijeve strane bit će postavljeni stol i stolac na kojem će Milanović potpisati tekst prisege. Sa strane će u desnom dijelu dvorane stajati klapa Hrvatske ratne mornarice, a u lijevom donjem uglu klavir na kojem će pijanist Zvjezdan Ružić svirati himnu koju će izvesti Josipa Lisac. Ustav će biti na govornici.

Poslije prisege bit će priređen koktel. Potom će uzvanici otići, a Grabar Kitarović će s Milanovićem doći u Ured i predati mu dužnost. Na kraju će je Milanović ispratiti, a ispred zgrade će za nju ponovno biti postrojena Počasno-zaštitna bojna. Jakov Kitarović je u zadnji čas ušao u protokol i može se pretpostaviti da će tijekom ceremonije biti s ostalim uzvanicima.

  • +15
Održana generalna proba inauguracije Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl