inauguracija Zorana milanovića

Cure posljednji detalji sutrašnje svečanosti na Pantovčaku, jedan gost uletio je u zadnji čas

17.02.2020 u 11:01

Bionic
Reading

Dan uoči inauguracije petog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića poznati su gotovo svi detalji svečanosti. U ceremoniji koja će se 18. veljače održati u Uredu predsjednika na Pantovčaku, uz dosadašnju predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, kojoj toga dana prestaje dužnost, sudjelovat će njezin suprug Jakov Kitarović

Protokolom je predviđeno da u zgradu Ureda predsjednika najprije ulaze uzvanici, a to su suci Ustavnog suda, pred kojima novi predsjednik daje prisegu, zatim predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera HV-a, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar (Zdravko Marić u to je vrijeme na službenom putu), potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, zatim šef Milanovićeve kampanje i budući predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, glasnogovornik Nikola Jelić i još neki članovi stožera te Milanovićeva supruga Sanja Musić Milanović, sinovi, majka Gina i nećakinja, javlja Jutarnji list.

Uzvanici će ući na glavni ulaz, a Kolinda Grabar Kitarović s platoa na kojem će biti postrojena svečana Počasno-zaštitna bojna. Za Grabar Kitarović će se prostrti crveni tepih. U dvoranu će ući iz knjižnice, za njom će ući predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović i ostali suci, a na kraju novi predsjednik sa svojom suprugom.

Poslije prisege bit će priređen koktel. Potom će uzvanici otići, a Grabar Kitarović će s Milanovićem doći u Ured i predati mu dužnost. Na kraju će je Milanović ispratiti, a ispred zgrade će za nju ponovno biti postrojena Počasno-zaštitna bojna. Jakov Kitarović je u zadnji čas ušao u protokol i može se pretpostaviti da će tijekom ceremonije biti s ostalim uzvanicima.

  • +6
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

S prvim radnim danom na Pantovčaku, u srijedu 19. veljače, Milanović treba potpisati Odluku o Uredu predsjednika koja se odmah objavljuje u Narodnim novinama. Osim ove odluke, novi tim na Pantovčaku morat će promijeniti sve službene žigove i obrasce koji su u ženskom rodu (Ured predsjednice) i vratiti ih u muški rod.