TB2 BAYRAKTAR

[FOTO/VIDEO] Branitelji Ukrajine posvetili su im pjesmu: Evo što znamo o ukrajinskim dronovima turske proizvodnje koji zadaju glavobolju Rusima

04.03.2022 u 15:08

Bionic
Reading

Tijekom prvog tjedna rata u Ukrajini kao jedno od najpouzdanijih oružja u rukama Ukrajinaca pokazala se bespilotna letjelica turske proizvodnje TB2 Bayraktar. Ti dronovi, sudeći prema snimkama s ratišta, više nego uspješno uništavaju ruski oklop, stoga ne čudi to da su Ukrajinci Bayraktaru posvetili i pjesmu u kojoj slave njegovu razornu moć. Evo što sve znamo o oružju koje zadaje glavobolju ruskoj vojsci

Oružane snage Ukrajine nabavile su prvih 12 dronova tipa TB2 Bayraktar tijekom 2019. u sklopu programa modernizacije. Nakon uspješnog testiranja za TB2 se zainteresirala i ukrajinska ratna mornarica te je zasebno naručila šest Bayraktara, isporučenih u srpnju prošle godine. U međuvremenu su turski i ukrajinski dužnosnici najavili i osnivanje zajedničke tvrtke za proizvodnju dodatnih 48 Bayraktara.

Prvu operacionalizaciju u zoni aktivnih sukoba TB2 je zabilježio početkom travnja 2021., kada je obavio izviđački let iznad odmetnute proruske regije Donbas. U listopadu iste godine ukrajinski TB2 gađao je položaj separatističkog topništva, kojom prilikom je uništio haubicu D-30 i time zaustavio bombardiranje ukrajinskih vojnika u blizini lokacije Hranitne.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U siječnju, prije ruske invazije na Ukrajinu, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, pukovnik Juri Ignjat, potvrdio je da Ukrajina u svojem sastavu ima 20 primjeraka tih bespilotnih letjelica, ali da 'neće stati na tom broju'. Prvi udar ukrajinskih TB2 u invaziji ruskih snaga zabilježen je 27. veljače, kada su napali oklopne konvoje u regijama Herson i Žitomir. Prema dostupnim snimkama, Bayraktari su uspješno uništili nekoliko vojnih vozila, uključujući raketne sustave zemlja-zrak.

Uništili dva ruska vlaka s gorivom

Nakon što je ukrajinsko zapovjedništvo potvrdilo da je TB2 uništio dvije ruske kompozicije s gorivom načelnik ukrajinskih zračnih snaga, general-pukovnik Mikola Oleščuk toj je letjelici dao epitet 'životvorna', a ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov 2. ožujka najavio je dolazak dodatnih dronova TB2 na bojišta. Koliko je TB2 pridonio podizanju morala ukrajinskih branitelja, dovoljno govori nedavno objavljena pjesma koja slavi efikasnost tog bespilotnog sustava.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Turski TB2 korišten je prvi put tijekom operacija u Siriji, a prema nekim tvrdnjama, iz jednog takvog drona u kolovozu 2018. ispaljen je projektil kojim je u Sinjaru na sjeverozapadu Iraka ubijen čelnik kurdske Radničke stranke Ismail Ozden.

TB2 se pokazao uspješnim još u ranu jesen 2020., za vrijeme armensko-azerbajdžanskog sukoba u Gorskom Karabahu, kada su dronovi u sastavu azerske vojske pomeli armenske oklopnjake. Brza pobjeda bespilotnih letjelica TB2 u srazu s armenskim oklopom ruske proizvodnje dokazala je da su tradicionalna oklopna vozila poput tenkova i borbenih transportera potpuno nemoćna pred tim suvremenim sustavima koji će, smatraju vojni analitičari, uskoro preuzeti dominantnu ulogu borbenih zrakoplova u zračnom ratovanju, ali i u borbi dalekometnim topništvom.

  • +8
TB2 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

Dron TB2 nastao je kao ideja Selcuka Bayraktara, turskog studenta na prestižnom američkom tehnološkom sveučilištu MIT, koji je osnovao tvrtku Baykar sa sjedištem u Istanbulu. Bayraktar je nedavno najavio i premijeru dronova TB3 koji bi trebali djelovati s prvog turskog amfibijskog jurišnog broda Anadolu.

Izvozni hit koji svi žele u svojim redovima

TB2 je opremljen naprednim sustavima naoružanja kojima uspješno pogađa ciljeve na udaljenosti od osam kilometara. Ima autonomiju leta od 27 sati, a krstareća brzina iznosi mu 130 kilometara na sat. Plafon leta je 8200 metara dok dron ima četiri podsvjesne točke za pametno oružje navođeno laserom. TB2 može ponijeti 55 kilograma naoružanja, a može se pohvaliti elektro-optičkom i infracrvenom kamerom te laserskim čitačem meta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Za TB2 postoje razne kombinacije naoružanja, a proizvođač ističe protutenkovski raketni sustav velikog dometa L-UMTAS te precizno vođene projektile s termobaričkom bojevom glavom MAM-L i MAM-C. Tu su i raketni sustav Roketsan Cirit kalibra 70 milimetara i laserski vođene rakete Tubitak-Sage Bozok, također turske proizvodnje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Dronovi TB2 nalaze se u naoružanjima turske, ukrajinske, azerbajdžanske, libijske, katarske, etiopske, kirgistanske, marokanske, poljske, pakistanske i turkmenistanske vojske, a njegovu kupnju prošle godine najavio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Kako se TB2 ovih dana pokazao izuzetno uspješnim i na ukrajinskom ratištu, raste broj zemalja koje su zainteresirane za turski izvozni hit.

Prema najnovijim informacijama, TB2 u svojim redovima žele i Irak, Nigerija, Albanija, Bugarska, Mađarska, Kazahstan, Latvija, Oman, Ruanda i Somalija. Dostupne informacije ukazuju na to da cijena jednog drona TB2 iznosi oko pet milijuna dolara.