vrućine na dalekom istoku

[FOTO] Toplinski val i suša nisu zaobišli ni Kinu, evo kako tamošnje vlasti namjeravaju izazvati kišu

17.08.2022 u 18:27

Bionic
Reading

Kineske vlasti pokušavaju izazvati oborine u dijelovima središnje i jugozapadne Kine usred jake suše i rekordnog toplinskog vala

Rijeka Yangtze, najduži plovni put u Aziji, sada je na rekordno niskim razinama. Na nekim dionicama rijeke palo je manje od polovice uobičajene količine kiše. Rezervoari hidoeletrana pali su za na ispod pola popunjenosti, kažu dužnosnici. U isto vrijeme, porast potražnje za klimatizacijskim uređajima stavio je elektroenergetske kompanije pod veliki pritisak.

Dvomjesečni toplinski val najduži je zabilježen u Kini, objavio je Nacionalni klimatski centar.

Provincije oko rijeke Yangtze pogođene sušom okrenule su se operacijama zasijavanja oblaka kako bi izazvale kišu, a Hubei i niz drugih provincija lansirale su nebo rakete s kemikalijama, prema lokalnim medijima. Ali nedostatak oblaka zaustavio je napore u nekim područjima koja su nastojala učiniti isto.

Stvaranje umjetne kiše Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Interesting Engineering

U međuvremenu su temperature u Sichuanu i susjednim provincijama premašile 40°C. Kao rezultat toga, od vladinih ureda u Sichuanu zatraženo je da održavaju temperaturu klime na niže od 26°C, piše Sichuan Dailyju. Radnici su također zamoljeni da koriste stepenice radije nego dizala gdje je to moguće.

  • +8
Toplinski val u Kini Izvor: EPA / Autor: WU HAO

Milijuni stanovnika također su pogođeni nestankom struje u pokrajini. U gradu Dazhou, u kojem živi oko 5,4 milijuna ljudi, nestanci struje traju i do tri sata, javljaju lokalni mediji. Kažu da su tvornice u pokrajini bile prisiljene smanjiti proizvodnju ili prekinuti rad kao dio hitnih mjera za preusmjeravanje opskrbe strujom kućanstvima, prenosi BBC.