situacija nije dobra

Nezapamćene suše diljem EU: U Istri mjere redukcije vode ostaju na snazi

16.08.2022 u 17:21

Bionic
Reading

Mjere redukcije prvog stupnja pitke vode u Istarskoj županiji ostaju na snazi, zaključeno je u utorak na redovnoj, tjednoj sjednici Koordinacijskog tijela za praćenje stanja vodoopskrbe u Istarskoj županiji

Dosadašnji učinci mjera, koje se primjenjuju od 17. srpnja, su zadovoljavajući, no, razina vode u akumulacijama i izvorima nije se povisila zbog premalih količina padalina na području Istarske županije u proteklom i ovom tjednu, pa mjere redukcije pitke vode ostaju na snazi.

Župan Boris Miletić istaknuo je kako se mnoge europske zemlje suočavaju s nezapamćenom sušom, posljedica čega su rekordno niski vodostaji i nestašica pitke vode te uvode restriktivnije mjere nego što su to one u Istarskoj županiji.

Toplinski valovi i suša, nažalost, traju već nekoliko mjeseci ne samo u Hrvatskoj odnosno u Istri i u Gorskom kotaru, već i u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i susjednoj Sloveniji.

  • +24
Presušile europske rijeke Izvor: Profimedia / Autor: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Svjedoci smo nepovoljnih vremenskih uvjeta koji nas prisiljavaju na štednju pitke vode te zahvaljujem istarskim građankama i građanima, kao i gostima koji borave u Istri na odgovornosti koju su pokazali otkad traju mjere redukcije i postignutim rezultatima. Samo zajedničkim naporima uspjet ćemo prebroditi ovo izazovno razdoblje i osigurati dovoljnu količinu pitke vode u Istri do kraja ove rekordne turističke sezone, rekao je župan Miletić.

  • +19
Niski vodostaj Save Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek