UZ REKORDaN BROJ MRTVIH

[FOTO] Talijani kao pušteni s lanca pohrlili u vikend šoping i prepunili kafiće, vlada odmah priprijetila: Od Badnjaka - novi lockdown

14.12.2020 u 09:52

Bionic
Reading

Nakon nekoliko mjeseci strogih mjera, koje su podrazumijevale zatvorene kafiće, restorane i trgovine, dobar dio Italije od nedjelje se vratio u 'žutu zonu', što je donijelo otvaranje ugostiteljskih objekata i trgovina. Mnogi stanovnici najvećih gradova to su jedva dočekali pa su pohrlili u kafiće, restorane i šoping, na što je vlada reagirala prijetnjom uvođenja novog lockdowna

Na fotografijama s ulica Milana, Torina i Rima snimljenima tijekom vikenda vide se tisuće građana kako se bezbrižno šeću ulicama punih ruku vrećica iz dućana ili sjede u kafićima uživajući u omiljenoj razonodi Talijana - kavama, aperitivima i ranim ručkovima.

  • +21
Talijanski gradovi nakon ublažavanja mjera Izvor: EPA / Autor: ALESSANDRO DI MARCO

Fotografije i snimke koje su preplavile talijanske televizije, čini se, razljutile su talijansku vladu, a nisu pomogle ni rekordne brojke od subote, kad je zabilježena najveća brojka umrlih od početka pandemije - njih čak 649.

Stoga je u nedjelju popodne premijer Giuseppe Conte sazvao hitan sastanak s ministrima, a već do navečer, kako javlja Corriere della Sera, na njegov je stol stigao prijedlog s tri scenarija novih, strogih mjera.

Lockdown će se, prema sadašnjim planovima, uvesti od 24. prosinca do 1. siječnja, a može potrajati i dulje, čak do 7. siječnja, kad završavaju školski praznici. Zaključavanje po 'modelu Merkel', kako ga zovu talijanski mediji, podrazumijeva zabranu putovanja u cijeloj zemlji izuzev lokalnog kretanja u manjim općinama.

S obzirom na velike ovlasti lokalnih samouprava u Italiji, predlaže se da općine i gradovi do novog zatvaranja strožim mjerama pokušaju obuzdati gužve u središtima gradova, trgovačkim centrima i općenito na javnim mjestima mada je vlada svjesna da će to biti teško.

Kako bi smirio očekivano ljutitu reakciju naroda, Conte se u nedjelju navečer građanima obratio i smirujućom porukom putem Facebooka. 'Unatoč nizu problema, pokazali smo homogenost i čvrstinu. Uvjeren sam da ćemo tu čvrstinu nastaviti pokazivati i u narednim tjednima, tijekom božićnih praznika. Moramo nastaviti biti oprezni i pripremiti se za uključivanje u kampanju cijepljenja. Nakon duge zime procvjeta cvijet, a on će nas simbolično odvesti prema idealnom, postupnom buđenju našeg društvenog života', poručio je Conte.

Talijanska vlada ranije je podijelila zemlju u tri zone ovisno o rizicima: crvenu, narančastu i žutu.

Prema broju zaraženih, Lombardija i Kalabrija više nisu područja visokog rizika i postaju žute zone, što znači da je u njima nizak rizik od zaraze koronavirusom.

Abruzzo po tim brojkama sada ulazi u kategoriju narančaste, a ne više crvene zone.

Mnogi stanovnici smatraju da će im te promjene olakšati život jer će se moći slobodnije kretati, a restorani su otvoreni danju u područjima koja se smatraju zonama niskog rizika (žuta).

Bez obzira na to, barovi i restorani moraju se zatvoriti u 18 sati, a policijski sat počinje u 22 sata s vrlo malo dopuštenih izuzetaka.

U petak je Italija potvrdila 18.700 novih slučajeva zaraženih. Reproduktivni broj R, koji mjeri koliko se brzo virus širi, iznosi u posljednjih tjedan dana (od 6. prosinca) 0,82.

Međutim zdravstveni stručnjaci pozvali su u subotu na oprez, a zabrinutost dijeli i ministar zdravstva Roberto Speranza s obzirom na skori dolazak Božića.