prije i sada

[FOTO] Pogledajte razmjere razaranja Soledara na satelitskim snimkama

12.01.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Razaranje uzrokovano borbama između ruskih i ukrajinskih snaga za kontrolu nad gradom Soledarom u istočnoj Ukrajini može se jasno vidjeti na nedavno objavljenim satelitskim slikama

Usporedba s ranijim slikama pokazuje da su škola i nekoliko poljoprivrednih zgrada među građevinama uništenim u Soledaru, a krateri bombi nagrđuju krajolik i ceste oko grada Doneckoj regiji u kojem se nalaze veliki rudnici soli. Starije fotografije snimljene su 1. kolovoza prošle godine, a nove, na kojima je sve uništeno, prije dva dana, 10. siječnja.

Velik dio štete uzrokovan je posljednjih tjedana, otkada ruske snage intenzivno pokušavaju zauzeti Soledar nakon mjeseci u kojima nisu uspjele osvojiti nijedan grad u Ukrajini.

Vojni analitičari osporavaju strateško značenje Soledara, ali ako Rusija uspije uspostaviti punu kontrolu nad tim gradom, to bi bila simbolična pobjeda Kremlja.

Ruska plaćenička skupina Wagner snažno je involvirana u bitku za grad, a njen vođa Jevgenij Prigožin u jednom je trenutku tvrdio da njegovi borci imaju potpunu kontrolu nad njime. Također je tvrdio da su za navodno osvajanje zaslužne samo njegove trupe. Međutim rusko ministarstvo obrane inzistira na tome da su i regularne snage uključene u bitku.

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da se teške borbe nastavljaju i da vagnerovci nisu uspjeli probiti njihovu obranu.

Slike koje je objavio Maxar, američka tvrtka za svemirsku tehnologiju, pokazuju da je rusko topništvo gađalo ukrajinske rovove u poljima oko grada.

Uspjeh u Soledaru mogao bi pomoći Rusiji u napadu na ukrajinski Bahmut, koji se nalazi oko 10 kilometara jugozapadno, jer će moći postaviti siguran topnički položaj u dometu tog grada.

Grad također ima duboke rudnike soli, koji bi se mogli koristiti za stacioniranje snaga i skladištenje opreme, zaštićene od ukrajinskih projektila.

  • +15
Razmjeri razaranja Soledara Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia