KORONA VREBA

[FOTO] Euforija na Trgu bana Jelačića opasno podsjeća na slavlje u Zadru nakon kojeg je Njemačka tu županiju proglasila rizičnom

28.06.2021 u 20:00

Bionic
Reading

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupilo se mnoštvo navijača hrvatske nogometne reprezentacije, prateći utakmicu na Parken stadionu u Kopenhagenu protiv Španjolske. Skandiranje i pjevanje, te slavlje bez ikakvih epidemioloških mjera nakon što je u 20. minuti španjolski vratar Unai Simon poslao loptu u svoju mrežu, kao i nakon golova Mislava Oršića u 85. minuti i Marija Pašalića u 92. minuti, podsjetili su na prizore slavlja košarkaške pobjede u Zadru

Pet tisuća zadarskih navijača na košarkaškoj utakmici protiv Splita bilo je, doduše, unatoč zabrani pušteno u dvoranu, no neviđeno slavlje zbog osvajanja prvenstva i povratka trofeja u Zadar nastavilo se 5. lipnja na ulicama grada do ranih jutarnjih sati.

  • +29
Navijači Zadra na utakmici finala PH, KK Zadar - KK Split Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Iako se u početku novi slučajevi koronavirusa nisu povezivali s navijačkim slavljem, a 17. lipnja službeno je registriran samo jedan takav slučaj, Zadarska županija ubrzo je znatno odskočila od ostatka Hrvatske po broju novozaraženih.

Njemačka je u petak Zadarsku županiju proglasila područjem niskog epidemiološkog rizika, što znači da njemački turisti moraju po povratku imati negativan test ili ići u karantenu sve do predočenja negativnog testa.

  • +17
Zagreb: Slavlje nakon autogola i vodstva Hrvatske protiv Španjolske Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin/PIXSELL

Uvjeti za širenje koronavirusa, osobito delta soja, stečeni su i na tribinama stadiona u Danskoj, gdje se okupilo više od 5000 hrvatskih navijača. Najvjerniji pristaše hrvatske nogometne reprezentacije nakon zabave na ulicama Kopenhagena s tribina su otpjevali 'Moju domovinu' i 'Lijepu našu', a svaki hrvatski gol popratili su potpunom euforijom.

  • +26
Hrvatski navijači na tribinama Parkena u Kopenhagenu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Podsjetimo, Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, upozorio je da nitko u turističkom sektoru ne može mirno gledati incidente poput onog u Zadru koji predstavljaju direktan atak na zdravlje ljudi prije svega, a onda i na turizam i sve koji traže svoju egzistenciju u turizmu.

'Ne bih to nazvao nezgodom, nepromišljenošću, svi trebamo zauzeti jedan stav da se to ne smije ni dogoditi, kamoli ponoviti. Kad kažem svi, mislim i na državni aparat i na lokalne zajednice, moraju naći način da takve stvari, pod A - preveniraju i pod B - sankcioniraju. Mi nemamo nijedan od tih slučajeva i u tome je problem. Pitanje je možemo li mi zaustaviti sljedeće incidente', rekao je Žgomba za N1 u subotu.