posjet zagrebu

[FOTO] Plenković se sastao s grčkim premijerom Mitsotakisom: 'Grčka i Hrvatska bit će među najbrže rastućim ekonomijama za 2021. godinu'

10.02.2022 u 11:51

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa koji je u službenom posjetu Hrvatskoj. Nakon upisivanja u Zlatnu knjigu i sastanka, dva premijera dala su i izjave za medije

Plenković je kazao kako su dotaknuli niz tema, od turizma do razvoja i trgovinske razmjene. Naglasio je kako je trgovinska razmjena dosegnula visoke razmjere te zahvalio grčkom kolegi na snažnoj potpori Hrvatskoj u eurozoni i Schengenu, prenosi Dnevnik.hr

'Naravno da smo današnji razgovor iskoristili i za razmjenu mišljenja o stanju na jugoistoku Europe, posebno u BiH, gdje imamo visoki stupanj razumijevanja da se postigne reforma izbornog zakona, da se osigura ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda', kazao je Plenković.

Naveo je i kako su se založili za deeskalaciju napetosti između Rusije i Zapada, kao i da dođe do diplomatskog dogovora.

Istaknuo je i kako će i Grčka i Hrvatska biti među najbrže rastućim ekonomijama za 2021. godinu, rast će biti oko 10 posto. Spomenuo je i kako je Hrvatska pomagala Grčkoj u sezoni požara. Zahvalio je i grčkoj vladi na odličnoj politici postupanja prema ilegalnim migracijama, jer je to znatno smanjilo pritisak i na balkanskoj ruti. 'Razgovarali smo i o suradnji u energetskoj pogledu, transjadranskom plinovodu i obrambenoj suradnji', kazao je Plenković.

  • +10
Andrej Plenković primio premijera Grčke Kyriakosa Mitsotakisa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Grčki premijer Mitsotakis kazao je kako su razgovori bili konstruktivni te da je tema bila i sanacija posljedica nakon potresa, 'o čemu nažalost i mi imamo iskustva'. Zahvalio je i na slanju kanadera kao pomoć u sezoni požara.

Mitsotakis je poručio da Grčka podržavala ulazak Hrvatske u eurozonu te sada u Schengen. 'Bilateralnu suradnju možemo poboljšati u području izgradnje, trenutno jedna grčka tvrtka radi u Hrvatskoj', kazao je Mitsotakis.

Kazao je i kako se nada da će turistička sezona i u Grčkoj i u Hrvatskoj biti odlična. Naveo je i da Hrvatska i Grčka imaju isti cilj - zaštitu europskih i grčkih granica i ljudskih života.