vikend zabava

[FOTO] Otvoren Rijeka Boat Show, pogledajte kakve su brodice zaposjele Gat Karoline riječke

24.09.2021 u 15:58

Bionic
Reading

Deveti kvarnerski festival mora i pomorske baštine "Fiumare" i ovogodišnji sajam nautike i brodske opreme Rijeka Boat Show u petak je otvoren na Gatu Karoline riječke.

Festival "Fiumare" održava se na nekoliko lokacija u središtu grada i trajat će do 29. rujna, dok će ponudu nautičkog sajma Rijeka Boat Showa na Gatu Karoline Riječke posjetitelji moći razgledati do 26. rujna.

Ovogodišnji slogan Rijeka Boat Showa je "Grad je luka, luka je grad", a posjetitelji na Gatu Karoline riječke mogu vidjeti nova plovila hrvatske male brodogradnje i svjetskih brandova te nautičku opremu i opremu za ribolov.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je da mu je drago što se ove godine Rijeka Boat Show i Festival Fiumare održavaju zajedničkim snagama, kazavši da festival Fiumare već desetak godina predstavlja bogatu riječku pomorsku baštinu.

  • +27
Otvoren Rijeka Boat Show Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

"Potencijal Rijeke prepoznale su najveće svjetske grupacije - atraktivnost nautičke marine u Porto Barošu prepoznala je grupacija Lürssen, najveći svjetski proizvođač megajahti, dok je budući kontejnerski terminal Zagrebačka obala prepoznat od Maerska, najveće brodske kompanije na svijetu. To znači da će u naredne tri do četiri godine Rijeka definitivno promijeniti svoje lice kad ju gledamo s mora", rekao je Filipović.

U sklopu festivala "Fiumare" najavljena su stručno- popularna predavanja, izložbe, interaktivne radionice pomorskih vještina, demonstracije mornarskog i sportskog veslanja i regata tradicijskih barki, uprizorenje povijesnog događanja „Karolina spašava Rijeku", eko-etno sajam autohtonih proizvoda Kvarnera...

Uz Gat Karoline riječke predstavljen je lošinjski loger Nerezinac, u čijem se potpalublju nalazi Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja. Nerezinac je obnovljen kroz projekt Mala barka 2, a predstavljene su i tradicijske barke obnovljene ili izgrađene u sklopu projekta Arca Adriatica.