svečanost u zagrebu

[FOTO/VIDEO] Obilježena 30. obljetnica ustrojavanja Vojne policije

27.08.2021 u 11:48

Bionic
Reading

U vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi Croatia obilježeni su u petak 30. obljetnica utrojavanja Vojne policije, Dan roda Vojne policije i Dan Pukovnije Vojne policije.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić naglasio je važnost Vojne policije, koja se prije svega borila s unutarnjim slabostima Hrvatske vojske, kako bi ugled vojske bio što veći i da danas iza nje ne postoje nikakvi povijesni repovi, koji bi doveli u pitanje postupke tijekom Domovinskog rata.

"Iza toga je nastalo vrijeme transformacije, vrijeme koje je također vrlo izazovno, kada je trebalo sačuvati borbenu spremnost, ali isto tako s našim saveznicima razvijati vojsku da bi bila učinkovita i sposobna, kao što je danas", poručio je.

Banožić je posebno istaknuo sudjelovanje Vojne policije u brojim misijama i operacijama.

"Vi ste među prvima sudjelovali u mirovnim misijama i operacijama te svojom spremnošću i opremljenošću pokazali da stojimo uz bok mnogo starijim vojskama, koje su puno više ulagale u opremljenost i modernizaciju, a mi ih pratimo u tome", kazao je.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj rekao je kako je povijest Vojne policije neraskidivo vezana s poviješću Hrvatske vojske, posebice za vrijeme Domivinskog rata kada je Vojna policija provodila i vojne akcije i zadatke.

"Ovo je prilika da se ujedno prisjetimo svih onih koji su se uključili u obranu domovine, a s posebnim pijetetom prisjetimo se svih onih koji su u svojoj zadaći dali i svoje živote", poručio je Hranj.

  • +10
Obilježena 30. obljetnica ustrojavanja Vojne policije Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Vojna policija je danas manja, ali moderno opremljena postrojba

Poratno vrijeme donijelo je nove izazove, za Vojnu policiju to je značilo veliki preustroj, transformaciju, s obilježjima racionalizacije i smanjenja, sa ciljem da se pripremi za funkcioniranje u mirnodopsko vrijeme, kazao je.

"Danas je Vojna policija manja, ali moderno opremljena postrojba sastavljena od visoko motiviranih profesionalaca sposobnih za izvršenje svih zadaća", ustvrdio je Hranj.

Izaslanik predsjednika Republike Dragan Lozančić naglasio je da su ovakvi događaji prilika za pogled u prošlost i povijest Hrvatske, kao i kratki pogled u budućnost.

Obilježena 30. obljetnica ustrojavanja Vojne policije Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić/Pixsell

Podsjetio je kako je prije 20-ak godina s generalom Matom Laušićem poslao prvu postrojbu Vojne policije na mirovnu misiju u Afganistan.

"Imali ste jako tešku povijesti, dokazali ste se u Domovinskom ratu, u miru, i u vrlo zahtjevnim misijama daleko od domovine. Ne sumnjam da će ministarstvo napraviti sve da imate opremu i obuku koja će vam biti potreba za svaku buduću misiju", rekao je Lozančić.