u odri kraj siska

[VIDEO/FOTO] Na 30. obljetnici vojne policije uručene plakete i zahvalnice, a Zlatnu značku dobio i Zoran Milanović

24.08.2021 u 14:01

Bionic
Reading

U Odri pokraj Siska obilježena je 30. obljetnica utemeljenja samostalne satnije vojne policije pri Operativnoj grupi za Sisak i Banovinu, prve postrojbe vojne policije u Hrvatskoj

Tim je povodom, na Društvenom domu u Odri, gdje je postrojba formirana 24. kolovoza 1991. godine, otkrivena spomen ploča. Otkrili su je ratni načelnik Uprave vojne policije OS RH umirovljeni general pukovnik Mate Laušić i izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH Zorana Milanovića brigadir Ivica Kranjčević.

U sklopu svečanosti pripadnicima postrojbe uručene su plakete i zahvalnice za posebni doprinos Domovinskom ratu. Posebna zahvalnica uručena je Kristini Ikić Baniček za doprinos proslavi obljetnice, a Zlatna značka vojne policije predsjedniku RH Zoranu Milanoviću.

Svečanosti su bili nazočni i članovi Moto kluba veterana vojne policije s povijesnim motociklima vojne policije a povjesničar Ivica Valent i predsjednik Udruge veterana vojne policije Sisačko-moslavačke županije Ivica Dominić podsjetili su na ratni put pripadnika postrojbe.

  • +20
Dodjela priznanja bivšim pripadnicima Vojne policije i obiteljima poginulih policajaca Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Mate Laušić je u svom je govoru naglasio kako je uloga vojnog policajca u Domovinskom ratu je bila specifična, a njihov je rad obilježavala profesionalnost, obrazovanje i odlučnost u nastupu. Prisjetio se i posjete prvog predsjednika Franje Tuđmana banovinskom ratištu, Peckom, Hrvatskoj Kostajnici i drugim mjestima, 25. kolovoza 1991. godine, samo dan nakon formiranja prve postrojbe vojne policije.

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Izaslanik hrvatskog predsjednika Ivica Kranjčević rekao je kako je bila riječ o maloj skupini časnih ljudi s izraženim domoljubljem, velikom odlučnošću i profesionalizmom, koji su u svakoj situaciji znali postupati u Domovinskom ratu. On su postavili temelje i standarde te dali snagu za daljnji rad vojne policije, istaknuo je.

U sklopu svečanosti, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima na sisačkom Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku te uz središnji križ Gradskog groblja Viktorovac.