SENZACIONALAN USPJEH

[FOTO] Mravinčani jedva dočekali svoju junakinju, prvu Hrvaticu s kolekcijom Oceanovih sedam

22.03.2023 u 18:57

Bionic
Reading

Dvadesetšestogodišnja Dina Levačić vratila se s Novog Zelanda s ispunjenom kolekcijom Oceanovih sedam, čime je postala najmlađa daljinska plivačica svijeta i prva Hrvatica u povijesti koja je završila slavni maraton

U središtu Mravinaca priređen joj je svečani doček.

'Meni je iznimno drago vidjeti da sam mlađima u nekom smislu uzor i stvarno se nadam da sve što radim da će nekog drugog potaknuti da slijedi svoje snove i da se okuša u nečemu što mu se možda čini nemoguće jer ako ne probaš nećeš sigurno uspjeti. Bolje je i ne uspjeti, nego ne probati', rekla je Levačić, prenosi HRT-ov Dnevnik.

Predsjednik Zoran Milanović primio je u srijedu mladu solinsku daljinsku plivačicu Dinu Levačić i njezine roditelje koji su se vratili s Novog Zelanda, gdje je Dina ostvarila senzacionalan uspjeh preplivavši Cookov prolaz.

Dini Levačić bio je to posljednji kanal koji joj je nedostajao u kolekciji 'Oceanovih sedam', izazovu u daljinskom plivanju koji se sastoji od preplivavanja sedam prijelaza na otvorenom moru ili sedam plivačkih maratona. Uključuje Sjeverni kanal između Irske i Velike Britanije, La Manche između Velike Britanije i Francuske, Gibraltarska vrata između Španjolske i Afrike, prolaz Tsugaru u Japanu, prolaz Molokaʻi na Havajima, prolaz Catalina u Kaliforniji te Cookov prolaz između Južnog otoka i Sjevernog otoka na Novom Zelandu.

  • +18
Svečani doček za Dinu Levačić u Mravincima Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Dina Levačić i njezini roditelji ispričali su predsjedniku Milanoviću svoja iskustva vezana uz pripreme za daljinsko plivanje i samo preplivavanje sedam spomenutih morskih prijelaza te ga informirali o njenim plivačkim planovima koji uključuju i preplivavanje Jadrana od Visa do Splita.

Razgovarali su i o financiranju Dininih plivačkih pothvata, pri čemu su otkrili kako su većinu troškova snosili sami i uz pomoć sponzora koji su pratili Dinu. Dina Levačić trenira plivanje od svoje četvrte godine, natječe se od devete godine i na putu koji nimalo nije jednostavan pomagali su joj rijetki sponzori te mala skupina vjernih prijatelja koji podržavaju njene podvige. Najvjerniji među njima su njeni roditelji, majka Željana i otac Mladen.

Osim Dininih roditelja Željane i Mladena Levačića, na susretu s predsjednikom Milanovićem bio je i obiteljski prijatelj Karlo Matić. Uz predsjednika Milanovića bila je njegova savjetnica za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.