sigurnosna ugroza

[FOTO] Konačno: Ruši se simbol zagrebačkog potresa, evo kako to izgleda

19.03.2022 u 11:23

Bionic
Reading

Za tri dana bit će dvije godine od zagrebačkog potresa, a simbol potresa, zgrada u Đorđićevoj 25, napokon je krenula u rušenje. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet govoreći o rušenju i obnovi Zagreba nakon potresa, kazao je da dinamika radova nije zadovoljavajuća, ali se ipak kreće

'Ova zgrada izgubila je mehaničku otpornost i stabilnost, kako za stanare tako i za ljude koji su prolazili pokraj nje. U tom smislu, ona je predstavljala sigurnosnu ugrozu i morala se ukloniti', kazao je Korlaet, javlja HRT. Istaknuo je da nema baš mnogo zgrada u Zagrebu koje se raspadaju, kao što je to bio slučaj s ovom zgradom u Petrinjskoj ulici. Na drugim zgradama raspadaju se djelovi pročelja.

'Mi smo kroz niz akcija, postavljanja skela, vatrogasnih pregleda, dali najavu tzv. nekonstrukcijske obnove koja će uskoro krenuti i u režiji Fonda za obnovu', dodao je.

Korlaet je kazao da Grad surađuje s novim ministrom graditeljstva i s Fondom za obnovu.

'Idući tjedan ćemo predstaviti strateški plan, odnosno program cjelovite obnove urbane jezgre koji uključuje ne samo konstrukcijsku sanaciju, nego i urbanističku preobrazbu, prometnu, energetsku, ekološku, a nadamo se onda posljedično i demografsku', kazao je Korlaet.

Istaknuo je i da Grad Zagreb ima vrlo ograničene ingerencije u vezi s obnovom te da glavnu riječ vode Fond za obnovu i ministarstvo koje donosi odluke o subvencioniranoj obnovi, a Fond ih provodi, dok je Grad Zagreb prije svega dionik u osiguravanju sredstava.

  • +17
Rušenje simbola zagrebačkog potresa Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Iz Državnog inspektorata kazali su kako su jučer u poslijepodnevnim satima započeli pripreme za današnje rušenje zgrade. Postupak javne nabave za radove uklanjanja zgrade proveden je u siječnju ove godine, a pristiglo je osam ponuda. Izabrana je najpovoljnija ponuda tvrtke EURCO d.d. koja će provesti radove uklanjanja.

'Građevinska inspekcija inspektorata uklonila je do jučer ukupno 133 zgrade uništene izvanrednim događajem, od čega je 98 zgrada uklonjeno temeljem odluka Stožera civilne zaštite, a 35 temeljem rješenja koje donose građevinski inspektori', navodi se u priopćenju Državnog inspektorata.

Ističu da su do sada donijeli 147 rješenja o uklanjanju 159 građevina oštećenih potresom čiji ostaci neposredno prijete sigurnosti te da nastavljaju s donošenjem rješenja i provedbom postupaka nabave.