1051. put

[FOTO] Dubrovnik slavi: Pogledajte kako je izgledalo otvorenje Festa sv. Vlaha

02.02.2023 u 17:05

Bionic
Reading

Tradicionalnim puštanjem golubica te podizanjem barjaka pred crkvom dubrovačkog zaštitnika svetog Vlaha u četvrtak popodne, na blagdan Kandelore (Svijećnica) u Dubrovniku je otvorena 1051. Festa sv. Vlaha.

Svečev barjak podigli su ovogodišnji svjetovni domaćini proslave - festanjuli, pomorac kapetan Vlaho Milićević i obrtnik Mato Konsuo.

Pročitavši Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvorenje Feste, a koji završava usklikom „Živio sveti Vlaho!“, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović pozdravio je okupljeno mnoštvo.

„U ljudskoj povijesti, pa i našoj osobnoj, često se isprepleću različiti trenuci, radosni i žalosni. To tkanje života pomaže nam vidjeti da sami ne možemo koračati ovim svijetom, već smo potrebni Boga, koji nam daje snagu na životnom putovanju, no i jedni drugih. I u tome je ljepota življenja”, rekao je Glasnović. Istaknuo je da se na Međunarodni dan života želi podsjetiti na vrijednost i zaštitu svakog života od začeća do prirodne smrti.

„Život je neprocjenjiv dar. Danas se borba za život vodi na raznim stranama, od onih koji fizički odnose život drugima, ratovi u mnogim dijelovima svijeta, do onih koji lišavaju čovjeka ljudskog dostojanstva u svakom pogledu. Često zaboravljamo da se istinski život ostvaruje u ljubavi jer Bog je ljubav. On je naš život, put i istina. Život u tom duhu otvarat će nas stvaranju mira u nama samima, među bližnjima, pa i među narodima”, rekao je biskup Glasnović.

Rektor Zborne crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan okupljenom je puku pročitao čestitke i pozdrave sa svih strana svijeta, od dubrovačkih pomoraca do svih onih koji slave Festu sv. Vlaha, a ne mogu joj nazočiti.

Nakon što su blagoslovljeni darovi, iz ruku biskupa Glasnovića poletjele su bijele golubice.

  • +11
Otvorena Festa sv. Vlaha Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat

Poslije otvorenja Feste u crkvi sv. Vlaha slijedilo je grličanje.

Na svečanom otvorenju 1051. Feste bili su podpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, izaslanica predsjednika Vlade, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanica i savjetnica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Andro Krstulović Opara, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i drugi.

Prije je održana svečana sjednica dubrovačkoga Gradskog vijeća na kojoj su uručena priznanja.