na unesco-vom popisu

Spuštanjem barjka zatvorena 1050. Festa sv. Vlaha u Dubrovniku

06.02.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Hodočašćem i misom na Gorici sv. Vlaha te spuštanjem barjaka dubrovačkog parca i podizanjem državne zastave ispred crkve sv. Vlaha, u Dubrovniku je u nedjelju svečano zatvorena 1050. Festa dubrovačkog sveca zaštitnika

Svečanost zatvaranja započela je tradicionalnom budnicom Dubrovačkih trombunjera, nakon čega je uslijedilo hodočašće, procesija s gradskim barjacima na Goricu svetog Vlaha, gdje je svetu misu predvodio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Glasnović je u propovijedi povodom Međunarodnog dana života, između ostalog, naglasio kako nas prostor i vrijeme u bitnom određuju, ali kako život treba naučiti promatrati gledati Božjim očima pod vidom vječnosti.

„Onda grobovi neće biti mjesta smrti, već kolijevke života. Što je sv. Vlaho razumio i pretvorio u krv i meso u svom životu, zračio oko sebe? Ono posebno bitno, što kršćani jedini mogu pa i trebaju unositi u svijet, da društvo ne obljutavi, bez čega će povijest ostati prazna i besmislena? Jednom riječju – svetost“, rekao je Glasnović i dodao kako je opći poziv na pravu, autentičnu kršćansku svetost upućen svima.

„Svetac voli ljude i zato je svet. Svecu je jedini cilj učiniti dobro čovjeku i u tome je Božja slava, krajnji cilj života jednog sveca. Svetac nas voli, za nas se brine, štite nas, oslobađa i liječi, zagovara, uvijek je na našoj strani. Budući da voli čovjeka, on neizmjerno treba Boga te tako postaje svet. Svetac je most između neba i zemlje“, izjavio je Glasnović. Naglasio je kako neće biti ni obnove ni pomaka u Crkvi i domovini ne dogodi li se ono u srcu i pameti brojnih pojedinaca.

„Možda nam je tema obraćanja nejasna jer ne znači površno udvaranje promjeni, već traži čitavu osobu i život te dovodi u pitanje uhodanost i konformizam, trikove izgledanja i maske životnih uloga. Možda mislimo da se obraćaju pogani i javni grešnici, a mi ostali tek se povremeno ispovijedamo“, rekao je Glasnović.

„Sv. Vlaho nam je više od putokaza. On je mučenik, svjedok da i mi ostvarujemo svetost u ovom vremenu i društvu, da ostvarujemo neprolazne vrijednosti koje su odrednice mučeništva i svetosti. Poručuje da je mučenik znak najveće ljubavi i svjedok koji nasljeduje Krista sve do darivanja vlastita života, da potvrdi istinitost Evanđelja“, istaknuo je Glasnović.

Potom, točno u podne, nakon prigodnih riječi rektora Stolne crkve svetog Vlaha don Hrvoja Katušića, festanjuli Teo Grbić i Toni Cvjetković spustili su barjak sv. Vlaha sa standala ispred zborne crkve sv. Vlaha uz pjevanje Himne sv. Vlahu, te podignuli državnu zastavu.

Festa svetoga Vlaha, koju je UNESCO 2009. godine uvrstio na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine, otvara se svake godine na Kandeloru (Svijećnicu) 2. veljače, puštanjem golubica i podizanjem svečevog barjaka, a središnji dio proslave je na sam svečev blagdan 3. veljače, kada se održava sveta misa pred katedralom Gospe Velike te procesija Stradunom u kojoj se nose moći dubrovačkog parca.