DUBROVNIK

[FOTO] Pogledajte kako je izgledalo svečano zatvaranje 1049. Feste sv. Vlaha

07.02.2021 u 15:47

Bionic
Reading

Hodočašćem i misom na Gorici sv. Vlaha te spuštanjem barjaka dubrovačkog parca i podizanjem državne zastave ispred crkve sv. Vlaha, u Dubrovniku je u nedjelju svečano zatvorena 1049. Festa dubrovačkog sveca zaštitnika

Svečanost zatvaranja započela je tradicionalnom budnicom Dubrovačkih trombunjera, nakon čega je uslijedilo hodočašće, procesija s gradskim barjacima na Goricu svetog Vlaha, gdje je svetu misu predvodio župnik Župe sv. Križa Gruž fra Mihovil Žuljević Mikas.

Žuljević Mikas je u propovijedi naglasio kako je strah najžilaviji čovjekov neprijatelj, jer nas je u stanju u trenutku zaustaviti u ostvarivanju životnih pobjeda.

"Strah sputava i razoružava te čovjeka u konačnici može dovesti do osjećaja očaja i beznađa. U toj se atmosferi nalazimo i u ovom vremenu, zbog pandemije pa potresa. Svatko od nas ima svoje strahove, od neuspjeha i napuštenosti do straha od vlastite prošlosti i počinjenih pogrešaka. Najveći je strah od budućnosti, jer je nepoznata, s bezbroj različitih scenarija koji često izmiču našoj kontroli", ustvrdio je Žuljević Mikas.

Zbog brojnih životnih nepravdi budi se sumnja, rekao je Žuljević Mikas, koja prerasta u strah, a potom dolazi do nepovjerenja u ljude, vlastite mogućnosti te na koncu i do nepovjerenja u samog Boga.

  • +18
Spuštanjem barjaka ispred crkve zatvorena je Festa sv.Vlaha Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

"Onda se pitamo gdje je taj Bog i zašto ne reagira. Isus je, uputivši apostole u svijet, kroz opomenu dao i ohrabrenje, jer je svjestan svih teškoća s kojima će se susretati", izjavio je Žuljević Mikas.

Naglasio je kako je strah od spoznaje da će biti ubijen Isus nadvladao pouzdanjem u volju nebeskog Oca te pokazao da pouzdanje u Božju providnost vodi nadvladavanju straha, progonstva, nepravde i same smrti.

"To je, nasljedujući Isusov primjer, pokazao i naš parac sveti Vlaho, kad je za vrijeme Licinijeva progona podnio mučeništvo za vjeru u Isusa Krista. Jer oni koji ubijaju tijelo, duše ne mogu ubiti. Nisu oni konačni gospodari života i smrti, već je to Bog, u kojeg poput svetog Vlaha, trebamo staviti svo svoje pouzdanje", poručio je Žuljević Mikas.

Neka primjer i zagovor svetog Vlaha, rekao je Žuljević Mikas, budu poticaj za život u slobodi i bez okova straha, kako bi u svima zavladao kristoliki optimizam koji će buditi radost za sve očajne i bez nade.

  • +16
Dubrovnik: Svečano otvorena 1048. Festa svetog Vlaha, zaštitnika grada Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Potom, točno u podne, nakon prigodnih riječi rektora Stolne crkve svetog Vlaha don Hrvoja Katušića, festanjuli Ivica Đurđević-Tomaš i Ivica Vrlić spustili su barjak sv. Vlaha sa standala ispred zborne crkve sv. Vlaha uz pjevanje Himne sv. Vlahu, te podignuli državnu zastavu.

Festa svetoga Vlaha, koju je UNESCO 2009. godine uvrstio na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine, otvara se svake godine na Kandeloru (Svijećnicu) 2. veljače, puštanjem golubica i podizanjem svečevog barjaka, a središnji dio proslave je na sam svečev blagdan 3. veljače, kada se održava sveta misa pred katedralom Gospe Velike te procesija Stradunom u kojoj se nose moći dubrovačkog parca.