Svjetski dan učitelja

[FOTO] Dodjela nagrada najuspješnijim odgojno-obrazovnim djelatnicima, njih više od 500 dobilo po 10 tisuća kuna

05.10.2022 u 12:58

Bionic
Reading

Svečana dodjela nagrada najuspješnijim hrvatskim odgojno-obrazovnim djelatnicima u školskoj godini 2021./2022. održana je u srijedu na Svjetski dan učitelja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako je učiteljski poziv plemenit jer je ljudski život u načelu trajno učenje te da ljudi postajemo učeći i poučavajući. Podsjetio je kako se učiteljski dan slavi na današnji dan širom svijeta zahvaljujući inicijativi UN-ove organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu, koja je ustanovila obilježavanje statusa učitelja.

UN-ova preporuka prihvaćena prije više od pola stoljaća itekako je aktualna, rekao je ministar i dodao kako su u njoj sažete osnovne vrijednosti učiteljskog poziva te najvažniji uvjeti koje treba osigurarti kako bi se te vrijednosti mogle i ostvariti.

Jedna od vrijednosti koju navodi preporuka, napomenuo je, jest to da poučavanje treba smatrati strukom te da je riječ o javnoj usluzi, koja od učitelja traži stručno znanje i specijalizirane vještine koje se stječu i održavaju strogim i stalnim učenjem.

Preporuka također zahtjeva osjećaj osobne i zajedničke odgovornosti za odgoj, obrazovanje i dobrobit učenika koji su im povjereni. Ocijenio je kako su nagrađeni djelatnici tijekom prošle godine pokazali takav osjećaj zajedničke i osobne odgovornosti.

Jasno nam je, naglasio je, da među 35 tisuća odgojni-obrazovnih djelatnika u osnovnim školama i 25 tisuća nastavnika u srednjim školama ima daleko više onih koji su zaslužili nagradu.

  • +12
Dodjela nagrada najboljim odgojno-obrazovnim djelatnicima Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Danas su pred nama novi izazovi, rekao je Fuchs dodavši kako se već nekoliko godina radi na tome da škole iskoriste sve prednosti digitalizacije i digitalnoga društva.

Ocijenio je kako digitalizacija može biti potpora učenju i poučavanju u vrlo dobroj mjeri, međutim, dodao je, pandemijske okolnosti su pokazale i da digitalizacija nikako ne može postati zamjena osobnom kontaktu i živoj riječi. Naglasio je kako su svi oni koji su željeli digitalizacijom riješiti sve probleme osnovnih i srednjih škola shvatili kako to ne ide te da je sama digitalizacija otuđenje kontakta između učitelja i učenika.

Najavio je kako je cilj da sve škole u Hrvatskoj prijeđu na rad u jednoj smjeni, čime će se stvoriti ključni preduvjeti za uvođenje cjelodnevne nastave, što će u velikoj mjeri urediti sam odgojno-obrazovni proces.

Istaknuo je kako su učitelji oni koji podučavaju i neprestano uče pa je važno njegovati radost učenja u drugima i sebi. Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Svjetski dan učitelja nagrađuje najbolje odgojno-obrazovne djelatnike. Odabrano je 513 najuspješnijih u školskoj godini 2021./2022. koji su nagrađeni novčanim iznosom od 10.000 kuna bruto.