ubojstva

Forum žena SDP-a: Svi slučajevi nasilja nad ženama su povezani jer ih sustav ne štiti

20.02.2020 u 12:02

Bionic
Reading

Forum žena SDP-a osudio je u četvrtak nefunkcioniranje sustava koji bi trebao štititi žene od nasilja te istaknuo da nedavni slučajevi stradanja četiriju žena nastavljaju crni niz od 13 ubijenih žena prošle godine koje su, kako kažu, mogle biti spašene da je sustav funkcionirao

'Iako svaki pojedini slučaj nema veze jedan s drugim, oni su itekako povezani', priopćili su iz Foruma žena.

Ističu da se blagim kažnjavanjem počinitelja šalje poruka da se za nasilje nad ženom ne odgovara, da će se počinitelj izvući te da zato s vremenom dolazi do porasta sve brutalnijih oblika nasilja i ubojstva žena.

Prema dostupnim statistikama, tvrde, svega 10 posto počinitelja biva osuđeno na bezuvjetnu zatvorsku kaznu.

Problematično je da su počinitelji otprije poznati policiji

Iznimno problematičnim ocjenjuju činjenicu da su počinitelji unaprijed poznati zajednici i policiji te da su ranije prijavljivani za nasilje, ali su se slobodno kretali, utjerivali strah u kosti i svojoj obitelji i okolini te 'egzistirali poput tempiranih bombi za koje se ne zna kada će eksplodirati i nanijeti štetu i ljudske žrtve'.

'Žene žrtve nasilja odgađaju reakciju i zbog egzistencijalne zavisnosti i straha od nasilnika, odnosno nemaju povjerenja da će ih sustav štititi ukoliko odluče napustiti ovakav odnos. A ubojstva se događaju najčešće kada žrtva odluči otići iz nasilne veze', tumače iz Foruma.

Iako Istanbulska konvencija svojim odredbama izričito regulira sve probleme, Hrvatska i dalje ima nedostatan broj skloništa za žrtve nasilja. Tako Forum žena ističe da nedostaje barem 700 mjesta u skloništima, dok veliki broj županija niti nema takav oblik skloništa, iako Istanbulska konvencija propisuje jednu sigurnu kuću na svakih 100.000 stanovnika.

Ističu da koordinativno tijelo za praćenje provedbe Istanbulske konvencije u vidu ministarstva nadležnog za demografiju, obitelj i socijalnu politiku još nije podnijelo izvješće o rezultatima rada, iako mu je zadaća da unaprjeđuje sustav prevencije i zaštite od nasilja, potiče suradnju i koordinira državni, javni i civilni sektor u borbi protiv nasilja te da potiče međuresornu suradnju.

Problem se ne rješava papirima i imenovanjima

'Hrpa akata, more timova, nebrojeno puno imenovanja i uzalud! Gorući problem suzbijanja nasilja nad ženama ne rješava se proizvodnjom papira, jer papir sve trpi', poručili su.

Problem se rješava, tvrde, ubrzavanjem sudskih postupaka i strogim kaznama, presudom koja sadrži oštru sankciju i gubitak službe te pozivanjem Državnog odvjetništva na odgovornost ukoliko za nasilnika ne traži kaznu zatvora.

Smatraju da je potrebno značajno izdvajanje iz državnog proračuna i definiranje posebne stavke namijenjene provedbi Istanbulske konvencije, dugoročno i sustavno proračunsko financiranje nezavisnih usluga za podršku ženama žrtvama nasilja u zajednici te osnivanje i financiranje skloništa i savjetovališta u regijama i sredinama gdje ih nema.

Potrebne su i specijalističke edukacije za sve javne službe odgovorne za zaštitu i sankcioniranje rodno uvjetovanog nasilja - policija, pravosuđe, socijalni rad, zdravstvo, obrazovanje te sustavno uvođenje vođenje građanskog odgoja koji djecu podučava rodnoj ravnopravnost i nenasilje kao i seksualne edukacije u sklopu zdravstvenog odgoja, drži SDP.