europarlamentarni zastupnik

Flego: Poslovanje Istarske županije ostaje financijski stabilno

28.06.2019 u 11:58

Bionic
Reading

'Poslovanje Istarske županije ostaje financijski stabilno i sigurno, i dalje će se rukovoditi načelima transparentnosti, racionalnosti i odgovornosti te će biti razvojna i progresivna, a ne birokratska', poručio je Valter Flego na sjednici županijske skupštine u petak u svom posljednjem obraćanju kao istarski župan budući da odlazi u Europski parlament

Ustvrdio je kako će njegovo djelovanje u Bruxellesu i Strasbourgu biti u skladu sa sadašnjom županijskom razvojnom strategijom i onom novom, kao i sa strateškim projektima Istarske županije.

Flego je kazao kako je izuzetno važno da se na mjestu gdje se donosi 70 posto zakona koji izravno utječu na živote građana lobira za istarske projekte, zakone, direktive kao i europske fondove koji će odrediti budući rast i razvoj Istre i Hrvatske.

Stoga, smatra on, veliku odgovornost za budući uspjeh u iskorištenosti EU fondova i realizaciji europskih projekata ima Vlada na čelu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU zbog činjenice da moraju 'županijske razvojne prioritete uvrstiti u nacionalne operativne programe'.

'Vjerujem da će to i učiniti kako Hrvatska i u nadolazećem razdoblju ne bi bila na začelju Unije po iskorištenosti EU fondova', rekao je Fego.

Osvrnuvši se na šest godina svog mandata Flego je naglasio kako se ulagalo u sve dijelove Istre, jer mu je od samog početka, kako je rekao, 'svaki kutak Istre bio podjednako važan'.

'Nove iskorake učinili smo na svim područjima, bilo da govorimo o gospodarstvu, zdravstvu, kulturi ili obrazovanju', ustvrdio je Flego.

Pritom je spomenuo najvažnije projekte: od izgradnje nove pulske Opće bolnice, projekta rekonstrukcije i dogradnje domova za starije osobe u Puli, Rovinju, Raši i Novigradu, izgradnje Sveučilišnog kampusa i studentske menze u Puli i ulaganja u školsku infrastrukturu do početka radova na izgradnji druge trase istarskog ipsilona na dionici Rogovići-tunel Učka.

'Nažalost, zadnjih godinu dana svjedočili smo problemu brodogradilišta Uljanik, značajnom čimbeniku istarskog gospodarstva. Nama je prioritet opstanak brodogradnje u Puli te se nadam da Vlada razmišlja kao i mi i da stečaj ne predstavlja kraj proizvodnje', zaključio je Flego.

Od 5. srpnja funkciju obnašatelja dužnosti župana preuzet će njegov dosadašnji zamjenik Fabrizio Radin.