UDARAC VLADI

Finski nacionalisti izabrali desničara za vođu

10.06.2017 u 16:32

Bionic
Reading

Finska euroskeptična stranka, Stranka Finaca, članica vladajuće koalicije, izabrala je u subotu za svojeg predsjednika desničara koji se protivi imigraciji, što će vjerojatno učvrstiti nacionalističku politiku stranke i najavljuje probleme za finsku vladu

Na kongresu stranke, 56 posto članova glasovalo je za zastupnika Europskog parlamenta Jussija Halla-ahoa, a 37 posto za umjerenijeg Sampa Terha.

Halla-aho, koji želi da Finska iziđe iz EU-a, najavio je da će vršiti pritisak na svoje koalicijske partnere desnog centra da postrože imigracijsku politiku i da neće ostati u trostranačkoj vladi pod svaku cijenu.

"Moramo biti agresivniji u postavljanju pitanja po kojima ćemo se razlikovati od drugih stranaka", kazao je novinarima nakon glasanja, govoreći o imigracijskoj politici i EU-u.

Premijer Juha Sipila iz Stranke centra, koji još nije komentirao budućnost vlade, sastat će se s Halla-ahom u ponedjeljak.

Stranka Finaca ima ruralne korijene, a novi bi je predsjednik trebao usmjeriti prema radikalnijem desničarskom populizmu. Stranka se nekada zvala Pravi Finci, a poznata je po kompliciranju pregovora o programima spašavanja prezaduženih država članica tijekom krize u eurozoni.

Postavši druga najveća stranka u parlamentu, ublažila je svoja stajališta, no potpora joj je pala sa 17,7 posto 2015. na oko 9 posto ovaj mjesec.

Finski Vrhovni sud kaznio je Halla-ahoa 2012. zbog komentara na blogu u kojima je povezao islam s pedofilijom a Somalce s krađom.